Σε υψηλό 20 μηνών οι τιμές σπανίων γαιών στην Κίνα λόγω της Μιανμάρ

Σε υψηλό 20 μηνών οι τιμές σπανίων γαιών στην Κίνα λόγω της Μιανμάρ
Photo: AFP
Σημειώνεται πως οι σπάνιες γαίες είναι μια πολύτιμη ομάδα 17 ορυκτών, με χρήση σε σειρά κλάδων.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών διαμορφώθηκαν την Τετάρτη οι κινεζικές τιμές των σπάνιων γαιών, καθώς η αναστολή της εξόρυξης στη Μιανμάρ έφερε συσσώρευση αποθεμάτων ενόψει της περιόδου υψηλής κατανάλωσης

Σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές του οξειδίου του δυσπρωσίου έφτασαν τα 2.610 γουάν ανά χιλιόγραμμο το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία που παρείχε η αγορά μετάλλων της Σαγκάης (SMM) στο LSEG Eikon.

Οι τιμές του οξειδίου του τέρβιου αυξήθηκαν στα 8.600 γουάν το χιλιόγραμμο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιουλίου.

Τα ορυχεία στην περιοχή Pangwa της Μιανμάρ στην πολιτεία Kachin, τη μεγαλύτερη πηγή σπάνιων γαιών της χώρας, έκλεισαν από τη Δευτέρα για την προετοιμασία των επιθεωρήσεων στις 6-7 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η SMM.

Σημειώνεται πως οι σπάνιες γαίες είναι μια πολύτιμη ομάδα 17 ορυκτών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και στον στρατιωτικό εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μιανμάρ αντιπροσώπευε το 38% των εισαγωγών σπάνιων γαιών στην Κίνα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα κινεζικά εμπορικά στοιχεία, ενώ η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εξόρυξης σπάνιων γαιών το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Ορισμένοι καταναλωτές σπάνιων γαιών σωρεύουν αποθέματα για χρήση κατά τη διάρκεια της δημόσιας αργίας της Κίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, φοβούμενοι υψηλότερες τιμές, οι οποίες ενισχύονται επίσης από την προσδοκία καλύτερης ζήτησης κατά τους μήνες αιχμής της κατανάλωσης του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, δήλωσε ο Γιανγκ Σιαμέν της SMM.

Η ανησυχία για πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού εν μέσω περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων στα τέλη Αυγούστου στην επαρχία Jiangxi, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής σπάνιων γαιών της Κίνας, συνετέλεσε. επίσης στην αύξηση των τιμών, πρόσθεσε ο Γιανγκ.

Οι εισαγωγές σπάνιων γαιών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 76% σε ετήσια βάση σε 12.673 μετρικούς τόνους τον Αύγουστο και οι όγκοι τους πρώτους οκτώ μήνες αυξήθηκαν κατά 54,4% σε 118.426 τόνους, όπως έδειξαν τα κινεζικά εμπορικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com