Θ. Φέσσας: Ο στόχος υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης απαιτεί εμπνευσμένες και ικανές ηγεσίες

Θ. Φέσσας: Ο στόχος υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης απαιτεί εμπνευσμένες και ικανές ηγεσίες

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας από το βήμα του 11ου CEO Summit της ΕΕΔΕ.

«Σήμερα δεν ζούμε άλλη μία περίοδο αλλαγών, αλλά την αλλαγή μιας περιόδου» που απαιτεί «εμπνευσμένες ηγεσίες, με βούληση, γνώση και αποφασιστικότητα, καλούς manager αλλά και κοινωνική ευαισθησία» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, χαιρετίζοντας τις εργασίες του 11ου CEO Summit της ΕΕΔΕ που πραγματοποιείται σήμερα, με θέμα: «Τι ηγεσία θέλουμε;».

Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι η εθνική οικονομία έχει αρχίσει μεν να ανακάμπτει, καθώς οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν κόσμο και αμείβουν καλύτερα τους εργαζομένους, όσο τους επιτρέπει η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Ταυτόχρονα ωστόσο, η κρίση αφήνει πίσω της μια βαριά κληρονομιά, έχοντας μεγεθύνει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα και έχει δημιουργήσει νέα. «Η δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, προφανώς δεν σταματά εδώ. Και μας αφορά όλους. Τους επιχειρηματίες, τα στελέχη μας, τους ανθρώπους του πνεύματος, τη Δικαιοσύνη και φυσικά τους πολιτικούς. Απαιτεί μια εθνική κινητοποίηση» τόνισε ο κ. Φέσσας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις, όπως τον αναδυόμενο εμπορικό προστατευτισμό, την άνοδο του εθνολαϊκισμού που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις διευρυνόμενες ανισότητες.

«Συνεπώς, κοινός στόχος της πολιτικής, δικαστικής, επιχειρηματικής, συνδικαλιστικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας μας, πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ανοικτής, ανταγωνιστικής οικονομίας, που θα άρει τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις που θα φέρουν σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές και ευημερία στους Έλληνες» κατέληξε ο κ. Φέσσας.

Κ. Μίχαλος: Προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα υγιή οικονομία, είναι να αποκτήσει υγιή πολιτική κουλτούρα

Προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα μια υγιή οικονομία, είναι να αποκτήσει πρώτα μια υγιή πολιτική κουλτούρα, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στις εργασίες του 11ου CEO Summit της ΕΕΔΕ. Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε: «η ιστορία έδειξε ότι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία έχουν κοντά ποδάρια. Όπως άλλωστε, από την άλλη πλευρά, και ο λεγόμενος ελιτισμός».

«Είναι εύκολο να κερδίσει κανείς την εξουσία δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε «το δύσκολο είναι να ηγηθεί ενός λαού και να τον οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο. Όλον το λαό, με δικαιοσύνη και ισορροπία. Χωρίς εξάρσεις».

Θέλουμε ηγέτες με πολιτική γενναιότητα και ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου. «Με αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση μπροστά σε αυτά που πρέπει να γίνουν. Ηγέτες που θα μπορέσουν να παρουσιάσουν στους πολίτες ένα θετικό, ρεαλιστικό αφήγημα για την Ελλάδα μετά την κρίση… Για το πώς θέλουμε και πώς πρέπει να λειτουργεί η ελληνική οικονομία, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Για το πώς εξασφαλίζεται με βιώσιμο τρόπο η κοινωνική συνοχή. Ένα αφήγημα για το ποια θέλουμε να είναι η θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο» όπως είπε και συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, χρειάζονται μάνατζμεντ στο επίπεδο της εφαρμογής. «Χρειάζονται, όμως, πρώτα ηγέτες οι οποίοι θα πείσουν και θα εμπνεύσουν τον ελληνικό λαό να ακολουθήσει αυτή την προσπάθεια».

«Χρειάζονται ηγέτες, οι οποίοι θα δείξουν με το παράδειγμά τους τι σημαίνει συναίνεση, συνεργασία, σύμπνοια και κοινή προσπάθεια, μακριά από κοντόφθαλμες κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ