Θα μπορούσε το Fitbit να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο περιορισμού της γρίπης;

Θα μπορούσε το Fitbit να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο περιορισμού της γρίπης;
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ίσως θα μπορούσατε με τη χρήση της συσκευής όχι μόνο να μετράτε τα βήματά σας, αλλά και να προστατευτείτε από τη γρίπη.

του Sy Mukherjee

Πολλοί από εσάς έχετε πιθανώς ένα Fitbit γύρω από τον καρπό σας για να παρακολουθείτε όλα τα βήματα που κάνετε και όλα τα σκαλοπάτια που ανεβαίνετε. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet δείχνει ότι η φορετή συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και στον περιορισμό των επιδημιών γρίπης.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από περίπου 50.000 χρήστες Fitbit σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ, εξέχοντες εμπειρογνώμονες στον τομέα της ψηφιακής υγείας, όπως ο Eric Topol και η Jennifer Radin, διαπίστωσαν ότι η συλλογή δεδομένων καρδιακού ρυθμού και ύπνου από τις συσκευές θα μπορούσε να ειδοποιεί τους χρήστες- και τους παρόχους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης- για πιθανά συμπτώματα νόσου που παραπέμπει σε γρίπη.

«Βρήκαμε ότι τα δεδομένα του Fitbit βελτίωσαν σημαντικά τις προβλέψεις για νόσους που παραπέμπουν σε γρίπη και στις πέντε Πολιτείες που εξετάστηκαν» ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση δεδομένων από το Fitbit παρείχε σημαντική ώθηση στην ικανότητα των πολιτειακών υγειονομικών αρχών να προβλέπουν την πρόοδο των επιδημιών της γρίπης. Αυτό πιθανότατα συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό των χρηστών του Fitbit που υπάρχουν εκεί έξω- και, σύμφωνα με την έκθεση, τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με τις μεθόδους παρακολούθησης ασθενειών των Κέντρων Ελέγχου Παθήσεων στις ΗΠΑ.

Δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσο οι συσκευές Fitbit θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικές με πιο ολοκληρωμένες μεθόδους επιτήρησης για την παρακολούθηση επιδημιών. Αλλά όλο αυτό είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα, πρώιμη προοπτική.