Θα εγκαταλείψει ο Τραμπ τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα;

Θα εγκαταλείψει ο Τραμπ τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα;
President Donald Trump listens as Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks in the Roosevelt Room of the White House, Tuesday, May 16, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

«Θα πάρω την τελική μου απόφαση για την Συμφωνία του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα!», τουίταρε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει σε έμπιστους συνεργάτες του, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής προστασίας, Σκοτ Προύιτ, ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την διεθνή συμφωνία-ορόσημο για την κλιματική αλλαγή. Την πρόθεση αυτή, δημοσίευσε η η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios, επικαλούμενη πηγές με άμεση γνώση του θέματος. Χθες, Σάββατο, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ, έγραψε πως θα λάβει απόφαση για το αν θα στηρίξει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα την επόμενη εβδομάδα με τον Λευκό Οίκο ωστόσο να μην έχει λάβει ακόμα απαντήση σε αίτημά του για σχολιασμό, μεταδίδει το Reuters.Πηγή που βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρώπους που εμπλέκονται με την απόφαση, δήλωσε στο Reuters πως σχεδιάζονται κάποιες συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη ενεργειακών εταιρειών και μεγάλων επιχειρήσεων και άλλων αναφορικά με τη συμφωνία για το κλίμα πριν τις ανακοινώσει του Τραμπ, αργότερα εντός της εβδομάδας. Δεν είναι σαφές αν αυτές οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν.

«Θα πάρω την τελική μου απόφαση για την Συμφωνία του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα!», τουίταρε ο Ντόναλντ Τραμπ την τελευταία ημέρα της συνόδου των G7 στην Ιταλία, στην οποία αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις των συμμάχων για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.


Στη σύνοδο των επτά ισχυρότερων (οικονομικά) χωρών του κόσμου ο Τραμπ ήρθε απέναντι στους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας σε αρκετά ζητήματα, με τους ευρωπαίους διπλωμάτες να έχουν εκνευριστεί από το γεγονός ότι χρειάστηκε να επανεξετάσουν ζητήματα τα οποία ήλπιζαν πως είχαν διευθετηθεί προ πολλού.

Η προφανής απροθυμία του να ενστερνιστεί την πρώτη νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, η οποία υπεγράφη από 195 χώρες, ενόχλησε φανερά την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
«Ολόκληρη η συζήτηση αναφορικά με το κλίμα ήταν πολύ δύσκολη, αν όχι πολύ δυσάρεστη», είπε σε δημοσιογράφους η καγκελάριος. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις αν οι ΗΠΑ θα τηρήσουν ή όχι τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία. Αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πως επιβάλλεται τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος, τόνισε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Απόσταση από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Bloomberg για πρώτη φορά στην ιστορία, το τελικό ανακοινωθέν των G7 δίνει στην αμερικανική πλευρά τον δικό της χώρο για να δηλώσει ότι “βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης” και δεν μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση. Τα άλλα έξι μέλη της συνόδου δεσμεύτηκαν εκ νέου στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, επί της οποίας ο Τραμπ είχε τουιτάρει το Σάββατο ότι θα αποφάσιζε την επόμενη εβδομάδα.

Στενός συνεργάτης του Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έλαβε καμία δέσμευση για το θέμα και θα συνεχίσει να το μελετά, ώστε να καταλήξει σε μια απόφαση.