Θα φτιάξει -ή θα εξαγοράσει- εργοστάσιο στην Ελλάδα η Chobani;

Θα φτιάξει -ή θα εξαγοράσει- εργοστάσιο στην Ελλάδα η Chobani;

Στόχος να αποκτήσει το «authentic greek yogurt» για να εισέλθει στην αγορά της Ευρώπης.

Εδώ και λίγες ημέρες η Chobani έχει επεκτείνει την σειρά των προϊόντων της στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας με τα γιαούρτια 2%, που αποτελούσαν έως σήμερα το δυνατό χαρτί της ΦΑΓΕ. Εάν κανείς προσέξει τις συσκευασίες των δύο προϊόντων, πέρα από το εικαστικό υπάρχει μία βασική διαφορά. Τα γιαούρτια της εταιρείας των αδελφών Φιλίππου αναφέρονται ως «authentic greek yoghurt», ενώ αυτά της αμερικανικής εταιρείας ως «strained yoghurt».

Επειδή όμως οι Εγγλέζοι μπορεί να μην καταλάβουν τι ακριβώς είναι το στραγγιστό γιαούρτι, προχωρά σε μία ακόμη επεξήγηση: «Thick and cream yoghurt». Βλέπετε μετά από την δικαστική νίκη της ΦΑΓΕ στα βρετανικά δικαστήρια, η εταιρεία του κουρδικής καταγωγής Χαμντί Ουλουκάγια δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τίτλο «Greek yoghurt» και αναγκάζεται να αναφέρει τον τύπο του γιαουρτιού όσο πιο περιγραφικά γίνεται.

Τους επόμενες μήνες θα εκδικασθεί η έφεση στην αρχική απόφαση που έχει ζητήσει η Chobani, χωρίς όμως να έχει αρκετές ελπίδες να αλλάξει κάτι. Και τότε τι γίνεται;

Η εκπρόσωπος της εταιρείας στη Βρετανία με πρόσφατες δηλώσεις έχει ήδη κάνει λόγο για «δημιουργία εργοστασίου πιο κοντά στην αγορά της Βρετανίας» (σ.σ. σήμερα εισάγονται από το εργοστάσιο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη). Η περίπτωση δημιουργίας ή εξαγοράς ενός εργοστασίου στην Ελλάδα θα έλυνε τα χέρια της Chobani και θα άνοιγε τον δρόμο για τη χρήση της επιγραφής «authentic greek yoghurt» στις συσκευασίες της. Και φυσικά η σκέψη αυτή έχει περάσει και από το μυαλό των ιθυνόντων της Chobani. Και δεν έμειναν μόνο στη σκέψη: πέρυσι η Chobani ήταν ανάμεσα στους αρχικούς επτά διεκδικητές της Δωδώνη ΑΕ και σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποί της είχαν εντυπωσιαστεί από την ποιότητα του γιαουρτιού της εταιρείας.

Σήμερα οι συνθήκες είναι ακόμη καλύτερες. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα κινούνται πτωτικά, ενώ υπάρχουν στη χώρα μας αρκετά εργοστάσια κλειστά ή που υπολειτουργούν. Πρώτο και καλύτερο αυτό της ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη, καθώς η εταιρεία έχει βγει από την αγορά για περισσότερους από τρεις μήνες και ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο πώλησης.

Το «authentic greek yoghurt» -το άγιο δισκοπότηρο για τους παραγωγούς γιαουρτιού- μοιάζει να μην απέχει για την Chobani ή για οποιονδήποτε άλλο φιλόδοξο μεγάλο «παίκτη» παρά μερικά εκατομμύρια ευρώ…