Θα είναι τελικά το νέο Facebook υπέρ της ιδιωτικότητας;

Θα είναι τελικά το νέο Facebook υπέρ της ιδιωτικότητας;
epa07274788 Social networking site Facebook is displayed on an electronic device at a cafe in Hanoi, Vietnam, 11 January 2019. Vietnam has accused Facebook of breaking a cybersecurity law by allowing users to post anti-government comments, according to state media. EPA/LUONG THAI LINH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί ο Ζούκερμπεργκ να ισχυρίζεται ότι το όραμά του για το κοινωνικό δίκτυο εστιάζει στην ιδιωτικότητα, αλλά τα δεδομένα δείχνουν μάλλον το αντίθετο.

του David Meyer

Εδώ και κάμποσο καιρό το Facebook βρίσκεται στη δημοσιότητα για όχι και τόσο θετικούς λόγους. Και πλέον το ίδιο ισχυρίζεται ότι κάνει «στροφή προς την ιδιωτικότητα». Καλωσορίστε, λοιπόν, ένα Facebook που είναι εστιασμένο στην προστασία της ιδιωτικότητας.

Ή μήπως όχι;

Αυτό που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ περιέγραψε στο «εστιασμένο στην ιδιωτικότητα όραμα για την κοινωνική δικτύωση», σε ανάρτησή του στο Facebook χθες, ίσως και να μην είναι καθόλου υπέρ της ιδιωτικότητας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook δεν κινείται προς ένα είδος περιορισμένης ιδιωτικότητας. Εστιάζοντας στην ανταλλαγή μηνυμάτων από χρήστη σε χρήστη ή εντός μικρών ομάδων, θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε συζητήσεις που είναι ιδιωτικές. Η χρήση ισχυρής κρυπτογράφησης- που ισχύει ήδη για το WhatsApp και δίδεται ως επιλογή για το Facebook Messenger- θα διατηρεί το περιεχόμενο των επικοινωνιών ιδιωτικό, μακριά από κυβερνήσεις καθώς και από το ίδιο το Facebook.

Όμως, η ουσία της ανάρτησης του Ζούκερμπεργκ- η ενσωμάτωση των υποδομών του WhatsApp, του Facebook Messenger και του Instagram- εναντιώνεται απολύτως στην ιδιωτικότητα.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι άνοιξαν λογαριασμό στο WhatsApp και στο Instagram- πλατφόρμες που εξαγόρασε το Facebook – ακριβώς διότι δεν ήθελαν οι πληροφορίες τους να ενσωματωθούν στο Facebook.

Στην Ευρώπη, μάλιστα, ένας όρος που τέθηκε για να επιτραπεί η εξαγορά του WhatApp από το Facebook ήταν το Facebook να μην προβεί σε αυτήν ακριβώς την ενσωμάτωση. Και επειδή το Facebook είπε ψέματα στις αντιμονοπωλιακές αρχές ως προς αυτό το θέμα, η εταιρεία κατέληξε με ένα πρόστιμο 110 εκατομμυρίων ευρώ. Οι γερμανικές αρχές προστασίας του ανταγωνισμού έχουν προειδοποιήσει ήδη το Facebook σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις του, οι οποίες θα είναι παράνομες στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη σαφή έκφραση συναίνεσης από τους χρήστες.

Η ενσωμάτωση των διαφόρων υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook προφανώς θα επιτρέψει στους χρήστες να επικοινωνούν ευκολότερα μέσω διαφορετικών πλατφόρμων, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα στο Facebook να οικοδομήσει πιο ακριβή προφίλ των χρηστών με στόχο την καλύτερη διαφημιστική στόχευσή τους.

Με άλλα λόγια, ο Ζούκερμπεργκ μπορεί να μιλάει όσο θέλει για τα οφέλη της ισχυρής κρυπτογράφησης αλλά αυτά τα οφέλη αφορούν μονάχα το περιεχόμενο των μηνυμάτων των χρηστών, και όχι τα σχετικά μετα-δεδομένα που λένε στο Facebook ποιος επικοινωνεί με ποιον και πότε.

Οι πληροφορίες αυτές είναι υπερ-πολύτιμες για τη δημιουργία του προφίλ κάθε χρήστη και αποτελούν την …καύσιμη ύλη αυτού που η Shoshana Zuboff αποκαλεί «καπιταλισμό της παρακολούθησης».