Θα είναι το 2017 η χρονιά των δημόσιων εγγραφών;

Θα είναι το 2017 η χρονιά των δημόσιων εγγραφών;

Σύμφωνα με την EY, πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών για το 2017.

Θετικές παραμένουν οι προοπτικές για τις δημόσιες εγγραφές διεθνώς, μετά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της Ernst & Young, Global IPO Trends: Q1 2017

Συγκεκριμένα, παρατηρείται ένα δυνατό ξεκίνημα στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, η οποία κινήθηκε σε εντυπωσιακά επίπεδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενισχυμένη από τα ισχυρά κέρδη στις αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και των ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν και οι δύο πρώτες μεγάλες συμφωνίες (άνω του 1 δισ. – megadeals) της χρονιάς.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, 369 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν 33,7 δισ. δολ., καταγράφοντας 92% αύξηση σε ετήσια βάση ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών και 146% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια παγκοσμίως. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν, επίσης, το πιο δραστήριο πρώτο τρίμηνο ως προς τον αριθμό δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως, μετά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 (οπότε πραγματοποιήθηκαν 399 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν 47,5 δισ. δολ.).

Σύμφωνα με την EY, πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών για το 2017. Είναι προφανές ότι, παρόλη την παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει θέσει τις βάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται στις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες. Οι αποδόσεις των δεικτών μετοχών και οι αποτιμήσεις κινούνται ανοδικά, με αρκετούς βασικούς δείκτες να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η χαμηλή μεταβλητότητα φαίνεται να στηρίζει το θετικό κλίμα ως προς τις δημόσιες εγγραφές, το οποίο υποστηρίζεται, επίσης, από την επιτυχή εισαγωγή στις ΗΠΑ μιας εταιρείας τεχνολογίας με αποτίμηση που ξεπερνά το ένα δισ. δολ.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με επικεφαλής την περιοχή της ευρύτερης Κίνας (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταιβάν και Μακάο), κυριαρχεί για άλλη μια φορά στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, αντιπροσωπεύοντας το 70% του αριθμού των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως και το 48% των αντληθέντων κεφαλαίων. Το επόμενο χρονικό διάστημα, η περιοχή της ευρύτερης Κίνας, και κατ’ επέκταση η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αναμένεται να διατηρήσει την κυριαρχία της στην παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών, καθώς η εποπτική αρχή κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) αναμένεται να προωθήσει ένα σημαντικό αριθμό εκκρεμών δημοσίων εγγραφών, αυξάνοντας το ρυθμό των εγκρίσεων στη διάρκεια του χρόνου.

Εξαιτίας της αύξησης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η δραστηριότητα στην περιοχή EMΑIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική), ελαφρώς αυξημένη κατά 8,5% σε ετήσια βάση, κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 21% και 15% του αριθμού των δημοσίων εγγραφών και των αντληθέντων κεφαλαίων αντίστοιχα. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, η κύρια και δευτερεύουσα χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου (London Main και AIM) και η κύρια και η δευτερεύουσα χρηματιστηριακή αγορά της Βομβάης (Bombay Main και SME) ήταν οι τρεις πιο δραστήριες αγορές από πλευράς αντληθέντων κεφαλαίων. Η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσαν τις πιο δραστήριες αγορές στην περιοχή, με 26 και 12 δημόσιες εγγραφές αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη Σαουδική Αραβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε καμία δημόσια εγγραφή.

Σύμφωνα με την EY, ο δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ σημείωσαν ένα ισχυρό ξεκίνημα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνώντας με ευκολία τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2016, όσον αφορά τόσο στον αριθμό δημοσίων εγγραφών, όσο και στα έσοδα. Φέτος, 24 δημόσιες εγγραφές άντλησαν 10,8 δισ. δολ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 200% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 1.380% ως προς τα έσοδα. Τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του πρώτου τριμήνου ολοκληρώθηκαν στις ΗΠΑ. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) συγκέντρωσε τα περισσότερα κεφάλαια παγκοσμίως αυτό το τρίμηνο, καθώς φιλοξένησε τα δύο μοναδικά megadeals που πραγματοποιήθηκαν.

Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι πολύ πιο θετικές από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει. Την ώρα που η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια συζήτηση, η αποκατάσταση της ζήτησης για δημόσιες εγγραφές υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως το 2017, ιδιαίτερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.