Sam Bankman-Fried: Ένας «κακός άνθρωπος» ή ένα «καλό παιδί»;

Sam Bankman-Fried: Ένας «κακός άνθρωπος» ή ένα «καλό παιδί»;
epa10770177 FTX founder Sam Bankman-Fried passes through a security checkpoint as he arrives at federal court for a bail hearing in New York, New York, USA, 26 July 2023. Bankman-Fried is facing federal charges over the collapse of his FTX cryptocurrency exchange. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δικηγόροι ανταλλάσσουν εναρκτήριες δηλώσεις πριν καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες στη δίκη του πρώην μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων.

Ποιος είναι ο Sam Bankman-Fried, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX; Είναι ψεύτης και απατεώνας; Ή μήπως ενήργησε καλόπιστα και, όπως πολλοί ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, ήταν πολύ φιλόδοξος;

Αυτή η απάντηση εναπόκειται τελικά στους ενόρκους, οι οποίοι επιλέχθηκαν το πρωί της Τετάρτης πριν οι δικηγόροι της κυβέρνησης και στη συνέχεια του Bankman-Fried ανταλλάξουν δύο πολύ διαφορετικές ιστορίες για την ξαφνική άνοδο και τη σχεδόν ακαριαία πτώση του πρώην μεγιστάνα των κρυπτονομισμάτων.

Ιδού τι συνέβη τη δεύτερη ημέρα της δίκης, η οποία περιελάμβανε αιχμηρούς ισχυρισμούς, έναν φίλο από το MIT και ένα ακροατήριο γεμάτο μεγάλα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων του Damian Williams, εισαγγελέα της νότιας περιφέρειας των ΗΠΑ, και των καθηγητών-γονέων του Bankman-Fried,.

Η έκθεση του εισαγγελέα για τα φερόμενα ως εγκλήματα του Bankman-Fried, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο δικαστήριο κοιτάζοντας έναν φορητό υπολογιστή ενώ καθόταν ανάμεσα στους δύο δικηγόρους του, εστίασε στο προσωπείο που είχε φτιαχτεί γύρω από τον SBF.

«Πριν από ένα χρόνο, φαινόταν ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου», ξεκίνησε ο Thane Rehn, εισαγγελέας της κυβέρνησης, στην εναρκτήρια αγόρευσή του. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX επέβλεπε ένα υποτιθέμενα ακμάζον ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ταξίδευε στο εξωτερικό και συναναστρεφόταν με διασημότητες όπως ο Tom Brady και ο Larry David. Τόνιζε επανειλημμένα στους πελάτες ότι τα χρήματά τους ήταν ασφαλή και προστατευμένα.

Αλλά «όλα αυτά, ήταν χτισμένα πάνω σε ψέματα», δήλωσε ο Rehn στους ενόρκους. «Πίσω από τις κουρτίνες, δεν ήταν αυτό που φαινόταν». Αυτό που ακολούθησε ήταν μια περίπου 30λεπτη ιστορία που επανειλημμένα τόνιζε πώς ο Bankman-Fried φέρεται να έκλεβε χρήματα πελατών για να διευκολύνει τον τρόπο ζωής του, να δωρίζει εκατομμύρια σε πολιτικούς υποψηφίους και να χρηματοδοτεί ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλειδί στο υποτιθέμενο σχέδιό του; Η Alameda Research, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου με κρυπτονομίσματα που του ανήκε επίσης, υποστήριξε ο Rehn. Χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα την Caroline Ellison, την κατά καιρούς ερωμένη του και διευθύνουσα σύμβουλο της Alameda, ο Bankman-Fried είχε «μυστική πρόσβαση» στα χρήματα των πελατών του – τόσο σε μετρητά όσο και σε κρυπτονομίσματα – ισχυρίστηκε η εισαγγελία.

Επιπλέον, ο Bankman-Fried φέρεται να κατηύθυνε τους υπαλλήλους να αποκρύψουν τη ροή των χρημάτων στα ταμεία της FTX και να πλαστογράφησε τα οικονομικά έγγραφα που διανέμονταν στους δανειστές και τους επενδυτές. «Ο κατηγορούμενος είπε ψέματα στον κόσμο», ισχυρίστηκε ο Rehn.

Και ποιος ήταν αυτός ο κατηγορούμενος; Όχι ένα «παιδί» ιδιοφυΐα των κρυπτονομισμάτων, όπως έγραψαν τόσοι πολλοί στα μέσα ενημέρωση, αλλά ένας «άνθρωπος» που «έκλεψε δισεκατομμύρια δολάρια από χιλιάδες θύματα», δήλωσε ο Rehn. «Θα δείτε την πλήρη εικόνα».

Αλλά ο Bankman-Fried, του οποίου τα ζυγωματικά ήταν πιο κόκκινα μετά την παραμονή του για περίπου επτά εβδομάδες σε φυλακή του Μπρούκλιν, δεν ήταν ψεύτης, σύμφωνα με τον Mark Cohen, έναν από τους δικηγόρους του. «Ο Sam δεν εξαπάτησε κανέναν», είπε νωρίς στην εναρκτήρια αγόρευσή του.

Αυτό που θα δουν οι ένορκοι είναι ένας «σπασίκλας» ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης που ενήργησε με «καλή πίστη», όχι το «προφίλ ενός κακούργου» της εισαγγελίας. (Ο Cohen επανειλημμένα επέμεινε στις υποτιθέμενες καλόπιστες ενέργειες του Bankman-Fried καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους ενόρκους).

Η Alameda δεν ήταν ύποπτη ή σκιώδης. Ήταν ένα επιτυχημένο hedge fund, είπε. Η FTX δεν ήταν σύστημα Ponzi. Ήταν μια «πολύ καινοτόμος, επιτυχημένη εταιρεία». Και οι επιχειρηματικές πρακτικές μεταξύ των δύο ήταν εύλογες, υποστήριξε, υποστηρίζοντας ότι η Alameda ενήργησε νόμιμα ως πελάτης της FTX, επεξεργαστής πληρωμών και market maker, ή χρηματοοικονομική οντότητα που ενεργεί ως εμπορικός εταίρος για τους πελάτες που επιθυμούν να αγοράσουν και να πουλήσουν κρυπτονομίσματα.

Σε μια αναλογία που χρησιμοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια της εναρκτήριας αγόρευσής του, είπε ότι «το να εργάζεσαι σε μια νεοφυή επιχείρηση είναι σαν να κατασκευάζεις ένα αεροπλάνο καθώς το πετάς» και ότι οι επιχειρήσεις μερικές φορές αποτυγχάνουν. Μάλιστα, έδειξε συγκεκριμένα με το δάχτυλο την Ellison, την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της Alameda, η οποία, όπως είπε, δεν προστάτευσε επαρκώς το hedge fund της από τον εγγενή κίνδυνο των αγορών κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τελικά, ο Sam ξεκίνησε και δημιούργησε δύο επιχειρήσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων», κατέληξε. «Δεν έκλεψε χρήματα».

Αφού οι δικηγόροι και των δύο πλευρών περιέγραψαν δύο πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες, η πολιτική αγωγή κάλεσε τους δύο πρώτους μάρτυρες στο εδώλιο – και δεν ήταν ονόματα που είχαν μεγάλη απήχηση ή πρώην υπολοχαγοί που έγιναν κυβερνητικοί συνεργάτες, όπως η Ellison.

Ο πρώτος ήταν θύμα: ο Marc-Antoine Julliard, ένας έμπορος κακάο που γεννήθηκε στο Παρίσι και ζει στο Λονδίνο. Το 2021, ο Julliard αποφάσισε να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και κατέληξε στην FTX ως το ανταλλακτήριο της επιλογής του, όπου εμπορευόταν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Dogecoin.

Στις 8 Νοεμβρίου, στις τελευταίες ημέρες του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, προσπάθησε να βγάλει τα μετρητά και τα κρυπτονομίσματά του. Πόσα; Σχεδόν 100.000 δολάρια, είπε. Και μπόρεσε ποτέ να το κάνει; «Ποτέ», είπε στους εισαγγελείς.

Λίγο αργότερα, καθώς η δίκη πλησίαζε προς το απόγευμα, η πολιτική αγωγή κάλεσε στο εδώλιο τον Adam Yedidia. Ένας απόφοιτος του ΜΙΤ με τον οποίο ο Bankman-Fried ήταν στενός φίλος στο κολέγιο, είπε. Και αφότου ο Bankman-Fried έφυγε από την Jane Street, την εταιρεία συναλλαγών όπου ο πρώην δισεκατομμυριούχος έκανε τα πρώτα βήματα στα οικονομικά του μετά το MIT, έπεισε τον Yedidia να τον ακολουθήσει ως χρηματιστής στην Alameda και στη συνέχεια ως προγραμματιστής στην FTX.

Όταν ο Yedidia ανέβηκε για πρώτη φορά στο εδώλιο, η Danielle Sassoon, μία από τις βασικές εισαγγελείς, δήλωσε ότι ο φίλος του Bankman-Fried από το κολέγιο είχε νομική ασυλία κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του. Γιατί έκανε μια τέτοια συμφωνία με την κυβέρνηση, ρώτησε.

«Ανησυχούσα ότι άθελά μου είχα γράψει κώδικα που συνέβαλε σε ένα έγκλημα», είπε.

Σύντομα, ωστόσο, το ρολόι πλησίαζε στις 4:30 μ.μ. και το δικαστήριο διέκοψε για την ημέρα. Ο Yedidia συνέχισε την κατάθεσή του την Πέμπτη, και ακολούθησε ο Matt Huang, πρώην εταίρος της ισχυρής εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Sequoia Capital, και στη συνέχεια ο Gary Wang, βασικός υπαρχηγός του Bankman-Fried και ένας από τους βασικούς μάρτυρες της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com