Θα πουληθεί τελικά το Twitter;

Θα πουληθεί τελικά το Twitter;
epa04794080 (FILE) A file picture dated 07 November 2013 of Twitter CEO Richard Dick Costolo (L), Chariman and co-founder Jack Dorsey (3-L), CFO Mike Gupta (4-L) and co-founders Evan Willaims (2-R) and Christopher Isaac 'Biz' Stone (R) applaudingas trading starts at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA. Online social network Twitter on 11 June 2015 announced that its CEO Dick COstolo was stepping down from his post and is succeeded by co-founder Jack Dorsey with effect on 01 July 2015. EPA/ANDREW GOMBERT

Επιτέλους κάποια καλά νέα για τον CEO της εταιρείας, Τζακ Ντόρσεϊ.

Η Square, η startup συναλλαγών μέσω κινητού που διοικείται από τον Τζακ Ντόρσεϊ και την περασμένη χρονιά εισήλθε στο Χρηματιστήριο, είδε την Πέμπτη την αξία των μετοχών της να εκτοξεύεται έπειτα από την πανηγυρική διάψευση των αναλυτών για περιορισμένες πωλήσεις στο β’ τρίμηνο.

Το Twitter που επίσης διοικείται από τον Ντόρσεϊ και δεν φαίνεται να ικανοποιεί καθόλου τους επενδυτές από τις δικές του επιδόσεις, όχι μόνο κατάφερε να διαψεύσει ορισμένες από τις δυσμενείς προβλέψεις ως προς την αύξηση των χρηστών στο β’ τρίμηνο, αλλά είδε τις δικές του μετοχές να κερδίζουν σημαντικό έδαφος την Τετάρτη.

Γνωρίζουν, λοιπόν, κάτι παραπάνω οι επενδυτές και αρχίζουν να βλέπουν με καλύτερο μάτι τον Ντόρσεϊ και τις επιχειρήσεις του;

Η πιο πρόσφατη φήμη που έχει να κάνει με το μέλλον του Twitter εμπλέκει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μπιλ Ταλάλ, και τον ιδιοκτήτη της ομάδας του ΝΒΑ, Στιβ Πάλμερ, οι οποίοι φέρονται να συμμαχούν για να αποκτήσουν το διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα ο Πάλμερ είχε αγοράσει μερίδιο μετοχών της τάξης του 4% από πέρσι, ενημερώνοντας τον κόσμο μέσω ενός… tweet.

Μπορεί από το Twitter να τηρούν σιγήν ιχθύος, όμως οι αναλυτές στις ΗΠΑ επιμένουν πως η μέρα που το social media θα πουληθεί, δεν αργεί να έρθει. Το ζήτημα όμως παραμένει υπό ποιες προϋποθέσεις θα πορευτεί. Θα ξαναγίνει ιδιωτικό ή θα απευθυνθεί στους επενδυτές με ένα πραγματικά καλό πλάνο για να συγκεντρώσει περισσότερους χρήστες υπό τη σκέπη μιας μεγαλύτερης εταιρείας του χώρου;

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του LinkeIn είδαμε τις μετοχές του να χάνουν σχεδόν το μισό της αξίας τους όταν οι επενδυτές έμαθαν πως εξαγοράστηκε από την Microsoft.

Πάντως η συγχώνευση του Twitter με κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία και όλες οι φήμες που την ακολουθούν, δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Ένας από τους υποψήφιους που έχουν ακουστεί είναι η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google.

Χρήστες αλλά και διαφημιστές δείχνουν να προτιμούν πολύ περισσότερο το Facebook και το Snapchat, κι έτσι το Twitter είναι αναγκασμένο να βρει κάτι εντελώς καινούριο ή απλώς να συνεχίζει να λιμνάζει στα ίδια αποτελέσματα, προκαλώντας όλο και περισσότερη δυσφορία στους επενδυτές που διψούν για θεαματική ανάπτυξη και πολλά κέρδη.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνει ο Τζακ Ντόρσεϊ με τις μετοχές της εταιρείας που διαθέτει. Θα τις πουλήσει για να αφοσιωθεί στο Square, το οποίο πουλάει πολύ κι αύξησε κατά 42% τα ακαθάριστα έσοδα του στο β’ τρίμηνο; Θα επιμείνει μέχρι τελικής πτώσεως; Οι περισσότεροι υπολογίζουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το πρώτο.

Επομένως, το ερώτημα δεν είναι εάν θα πουληθεί το Twitter, αλλά πότε.