Θέτοντας οικονομικούς στόχους για το μέλλον μας

Θέτοντας οικονομικούς στόχους για το μέλλον μας
Photo: DALL•E
Το να λες «θέλω να γίνω πλούσιος» δεν αρκεί…ούτε το να δουλεύεις παραπάνω αρκεί, για να πετύχεις την οικονομική ελευθερία χρειάζεται επιμονή και πλάνο.

Του Χρήστου Τσούνη

Η επίτευξη οικονομικής ελευθερίας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους πολλών ανθρώπων. Παρά την επιθυμία αυτή, πολλοί δυσκολεύονται σημαντικά στο να την πραγματοποιήσουν. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί κανείς δεν θέτει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους. Χωρίς συγκεκριμένους στόχους λοιπόν, είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρει κανείς να πετύχει την οικονομική του ελευθερία.

Επομένως, η θέσπιση στόχων είναι κρίσιμη για την επίτευξη οικονομικής ευημερίας. Ποιοι είναι όμως οι στόχοι αυτοί και τι πρέπει να κάνει κανείς για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα

Αν και το συγκεκριμένο θέμα θα χρειαζόταν σελίδες ολόκληρες για να το αναλύσουμε σε βάθος, πάμε να δούμε συνοπτικά τις 3 βασικές κατηγορίες στις οποίες θα χωρίσουμε τους στόχους μας.

Βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Οι βραχυπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι αφορούν συνήθως τις οικονομικές μας ανάγκες και σχέδια στο άμεσο μέλλον, τα οποία πρέπει να επιτευχθούν εντός του επόμενου έτους. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι στόχοι;

Δημιουργία προϋπολογισμού

Πριν κάνουμε το οτιδήποτε, είναι σημαντικό να έχουμε δημιουργήσει ένα budget. Να καταγράφουμε ότι μπαίνει και ότι βγαίνει από την τσέπη και τον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Να γνωρίζουμε ακριβώς που πηγαίνουν τα χρήματα μας ώστε να μπορούμε να μειώσουμε τα περιττά έξοδα αυξάνοντας έτσι τα ποσά που αποταμιεύουμε στο τέλος κάθε μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης

Επίσης σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης. Δηλαδή να συγκεντρώσουμε ένα ποσό το οποίο θα κρατάμε στην άκρη και θα είναι εκεί για περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης, όπως πχ αν χάσουμε τη δουλειά μας.

Το ταμείο αυτό πρέπει να έχει ποσό ικανό να καλύψει τα έξοδα μας για τουλάχιστον 3 με 6 μήνες. Για να γνωρίζουμε όμως πόσα χρήματα θα χρειαστούμε, πρέπει πρώτα να έχουμε κάνει σωστό προϋπολογισμό. Τώρα βγάζουν όλα νόημα σιγά σιγά…

Αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων χρεών

Στα βραχυπρόθεσμα χρέη ανήκουν οι πιστωτικές κάρτες, τα καταναλωτικά δάνεια και ίσως πράγματα που έχουμε αγοράσει με υψηλό επιτόκιο και έχουν μικρό χρόνο αποπληρωμής.

Είναι σημαντικό να ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα χρέη αυτά, ώστε να μην επιβαρυνόμαστε από τα επιτόκια αλλά και το άγχος που μπορεί να συνοδεύει ένα χρέος.

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι

Οι μεσοπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι επικεντρώνονται σε στόχους που πρέπει να επιτευχθούν εντός των επόμενων 5 ετών. Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά είναι όμως και το σημείο όπου θα καθορίσει το μέλλον της οικονομικής μας ευημερίας.

Αποπληρωμή μακροπρόθεσμων χρεών

Πιο μακροπρόθεσμα χρέη, όπως δάνεια αυτοκινήτου ή δάνεια για σπίτι, είναι αυτά που πρέπει να αποπληρώσουμε αμέσως μετά τις πιστωτικές κάρτες. Γενικά όπως καταλάβατε, το χρέος δεν το θέλουμε εκτός και αν έχει επιχειρηματικό σκοπό, αλλά και εκεί καλό είναι να αποφεύγεται.

Ο κανόνας πάντως έχει ως εξής, πρώτα αποπληρώνουμε τα χρέη που λήγουν πιο σύντομα και έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο και μετά τα υπόλοιπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημιουργία σχεδίων

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους μας θα πρέπει να είναι και η δημιουργία σχεδίων για πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις όπως για παράδειγμα η αγορά ενός επενδυτικού ακινήτου.

Η επένδυση σε ακίνητα μπορεί να παρέχει μια σταθερή και αναπτυξιακή απόδοση με την πάροδο του χρόνου, βοηθώντας έτσι στη διασφάλιση μιας οικονομικά ασφαλούς μελλοντικής κατάστασης. Πάντα όμως κάνουμε την απαραίτητη έρευνα πριν από οποιαδήποτε κίνηση.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι

Οι μακροπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών μας μετά από πολλά χρόνια και ιδιαίτερα στη συνταξιοδότησή μας. Η αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος περιμένει πως και πως την συνταξιοδότηση του, αλλά κανείς δεν έχει κάνει σχέδια για το πως θα μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Προγραμματισμός συνταξιοδότησης

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τις ανάγκες που θα μπορούσε να έχουμε ως συνταξιούχοι και να υπολογίσουμε τα χρήματα που θα χρειαζόμαστε για να καλύπτουμε τις ανάγκες αυτές.

Για λόγους απλότητας, ας αφήσουμε στην άκρη την κρατική σύνταξη και ας υπολογίσουμε ότι θα στηριχθούμε 100% στις αποταμιεύσεις – επενδύσεις μας.

Έστω λοιπόν ότι υπολογίζουμε τις ανάγκες μας και αυτές ανέρχονται σε ένα ποσό ύψους 20.400€ το χρόνο ή 1.700€ το μήνα. Πως θα καταφέρουμε να έχουμε αυτό το ποσό κάθε μήνα για το υπόλοιπο της ζωής μας;

Φυσικά έχοντας τα χρήματα μας επενδυμένα και αξιοποιώντας τις επενδύσεις μας για να έχουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε κάθε χρόνο. Για να υπολογίσουμε το ποσό που χρειαζόμαστε σε επενδύσεις φτάνει απλά να διαιρέσουμε το ετήσιο ποσό που χρειαζόμαστε δηλαδή τα 20.400€ με το 4%.

Στη περίπτωση μας λοιπόν θα χρειαστούμε ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 510.000€.

Γιατί 4%; Γιατί αυτό στηρίζεται στον κανόνα του 4% ο οποίος πολύ συνοπτικά μας λέει ότι αν οι επενδύσεις μας αποδίδουν για παράδειγμα ένα 10% το χρόνο και εμείς «τραβάμε» το 4% κάθε χρόνο, αφήνουμε περιθώριο στα χρήματα μας να αυξηθούν ακόμα και αν εμείς ξοδεύουμε ένα ποσοστό τους.

Και για να κλείσουμε, επειδή σε πολλούς ίσως φάνηκε τεράστιο το ποσό των 510.000€, φτάνει μόνο να επενδύουμε κάθε μήνα 300€ για τα επόμενα 27 χρόνια, σε μια επένδυση που θα μας φέρνει μια απόδοση 10%.

Έχοντας λοιπόν στόχους και συγκεκριμένο πλάνο…είναι πολύ πιο εύκολο, απ ότι φανταζόμαστε, να φτάσουμε στην οικονομική ελευθερία…

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: