Μετεκλογικός ρεαλισμός για το τουρκικό νόμισμα: Διολίσθηση στις 20,34 λίρες ανά δολάριο

Μετεκλογικός ρεαλισμός για το τουρκικό νόμισμα: Διολίσθηση στις 20,34 λίρες ανά δολάριο
Iστορική υποχώρηση για τη λίρα...

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατρακύλησε έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα, η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 7% από την αρχή του έτους ενώ έχει απολέσει περισσότερο από το 90% της αξίας της σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, με την οικονομία να πιέζεται από τη λαβίδα της ύφεσης και της αχαλίνωτης πληθωριστικής κρίσης.

Το νόμισμα διαπραγματεύεται αυτήν την ώρα, στις 20,34 λίρες έναντι του δολαρίου. Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού παρά στην τιθάσευση του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 και ο Erdogan υιοθετεί την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.

«Το σημερινό σκηνικό απλά δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Timothy Ash, Senior EM Sovereign Strategist της BlueBay Asset Management. «Με περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και μαζικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια η πίεση στη λίρα είναι μεγάλη» συνέχισε ο Ash.

«Η νίκη του Ερντογάν προκάλεσε περαιτέρω πίεση στην τουρκική λίρα», δήλωσε ο Benjamin Picton, ανώτερος αναλυτής της Rabobank. Σημειώνεται πως ο Ερντογάν επικράτησε στις εκλογές, παρά τους οικονομικούς κλυδωνισμούς που βιώνει η Τουρκία, με πολλούς αναλυτές να κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο για τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, τις οποίες η αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί να ανατρέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές μετοχές απολάμβαναν κέρδη, με τον δείκτη αναφοράς BIST-100 να σημειώνει άνοδο 3,5% και τον τραπεζικό δείκτη να αυξάνεται περισσότερο από 1%. Ωστόσο, το ποσοστό των ξένων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τουρκικές μετοχές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και η αγορά κατευθύνεται κυρίως από τοπικούς επενδυτές.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει άνεση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην Tellimer. «Μόνο οι πιο αισιόδοξοι θα ήλπιζαν ότι ο Ερντογάν νιώθει τώρα αρκετά ασφαλής πολιτικά ώστε να επιστρέψει στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: