Θρίλερ με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία

Θρίλερ με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία
epa05682748 Gunman (R) clutching a pistol stands near slain Russia's ambassador to Turkey, Andrey Karlov's body (down), after he shot him during an art exhibition in Ankara, Turkey, 19 December 2016. Russia's ambassador to Turkey, Andrey Karlov, has been shot at an art exhibition in the Turkish capital of Ankara. Karlov has died of his wounds after the attack, Russia's Ministry of Foreign Affairs confirmed. EPA/SOZCU NEWSPAPER VIA DEPO PHOTOS TURKEY OUT

Ήταν γκιουλενιστής ή υποστηρικτής της Αλ Νούσρα ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς; Τί υποστηρίζουν οι δυο πλευρές.

Ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ είναι νεκρός έπειτα από πυρά που δέχθηκε στην Άγκυρα. Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε τον θάνατο του A. Καρλόφ. Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πλησίασε από πίσω τον πρέσβη και τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου, τουλάχιστον τρεις φορές. Διέφυγε σε έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για δεκαπέντε περίπου λεπτά.

Την έκθεση φωτογραφίας, όπου έγινε η επίθεση επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας.

 

 

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Πούτιν για να του δώσει πληροφορίες για την δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε σήμερα, Τρίτη, στον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει σχετικά με την τρομοκρατική ενέργεια η οποία στοίχισε τη ζωή του ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, του Αντρέι Καρλόφ, ανακοίνωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας τηλεφώνησε στον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν για του δώσει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση», δήλωσε ο Καλίν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Πρόκληση» εναντίον της εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων χαρακτήρισε την δολοφονία του ρώσου πρέσβη ο πρόεδρος Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την δολοφονική επίθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που πραγματοποίησαν. «Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. Χαρακτήρισε την δολοφονία μια «πρόκληση» με στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου που κάνουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες.

Η δολοφονία, με άτιμο τρόπο, του πρέσβη Αντρέι Κάρλοφ αποτελεί αναμφίβολα προβοκάτσια που στοχεύει στο να τσακίσει την πορεία εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία την οποία προωθούσαν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τη διευθέτηση αυτής της διένεξης, τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε απόψε στο Κρεμλίνο με τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Η δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα είχε στόχο να πλήξει τις διμερείς σχέσεις αλλά θα αποτύχει, δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, η οποία διαπράχθηκε το απόγευμα, καταγγέλλοντας μια «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, επέμεινε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους, ενώ επέμεινε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη προβοκάτσια για να πληγεί η διμερής σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα. Ανέφερε πως την ίδια άποψη εξέφερε και ο Πούτιν στη συνδιάλεξή τους.

Για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι της Συρίας αποδεικνύει την αμοιβαία αλληλεγγύη. Η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την περιοχή, συμπλήρωσε και τόνισε προς όσους θέλουν να την πλήξουν πως δεν θα το επιτύχουν.

Στόχος της δολοφονικής επίθεσης οι τουρκορωσικές σχέσεις δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

Η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ στόχευε να βλάψει τις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Αυτή η ειδεχθής δολοφονία είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή να “επισκιάσει” την τουρκορωσική φιλία ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του ρώσου πρέσβη να “επισκιάσει” την τουρκορωσική φιλία, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια και την καταδίκη του για την “χαμερπή τρομοκρατική επίθεση”.

Η ανακοίνωση, που αποτίει φόρο τιμής στον ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ χαρακτηρίζοντας τον έναν αξιοσέβαστο διπλωμάτη, τονίζει πως ο δράστης “εξουδετερώθηκε” και όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εν ενεργεία αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη

Ο ένοπλος ο οποίος δολοφόνησε σήμερα το απόγευμα τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία σε επίθεση μέσα σε μια γκαλερί όπου μιλούσε ο Αντρέι Καρλόφ ήταν αστυνομικός και ανήκε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της Άγκυρας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου. Ο Αλτιντάς έπεσε νεκρός από τις δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο της αστυνομίας και εντοπίστηκε πάνω του μια αστυνομική ταυτότητα.

Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση σήμερα την αδελφή και τη μητέρα του ενόπλου που πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρώσο πρεσβευτή σε μια γκαλερί τέχνης στην Άγκυρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Οι δύο γυναίκες κρατούνται στην επαρχία του Αϊδινίου, στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η δολοφονία προκάλεσε «βαθιά» θλίψη στην Τουρκία και σημείωσε ότι διαπράχθηκε ενώ η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης. Ο Σόιλου επιβεβαίωσε επίσης ότι τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, αλλά κανένας τους δεν είναι σοβαρά και ο ένας πήρε ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Ο υπουργός αναχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο δράστης της δολοφονίας του ρώσου πρεσβευτή υπάρχουν «ενδείξεις» ότι συνδεόταν με τον Γκιουλέν, λέει πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας

Υπάρχουν «πολύ ισχυρές ενδείξεις» ότι ο δράστης της δολοφονίας του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία ανήκε στην οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -στον οποίο η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου- δήλωσε ανώτερο στέλεχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. Ο αξιωματούχος αυτός ανέφερε πως στο στάδιο αυτό η έρευνα επικεντρώνεται στις σχέσεις του δράστη με το δίκτυο του Γκιουλέν.

“Ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια” χαρακτήρισε την δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν καταδίκασε την «ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» της δολοφονίας του ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εντοπίσει όποιον βοήθησε τον ένοπλο δράστη της επίθεσης.

Η γραπτή ανακοίνωση του Γκιουλέν δόθηκε στην δημοσιότητα λίγο έπειτα από την δήλωση ενός συμβούλου του ισλαμιστή ιεροκήρυκα με την οποία διέψευσε ισχυρισμούς τούρκου αξιωματούχου ασφαλείας ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρές ενδείξεις» ότι ο δράστης συνδέεται με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν.

«Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτή την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Γκιουλέν.

«Τούρκοι και διεθνείς ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει την επιδείνωση στην κατάσταση ασφαλείας και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας εξαιτίας της τοποθέτησης εκατοντάδες αστυνομικών σε άσχετα με το αντικείμενο τους πόστα, καθώς και την απόλυση ή φυλάκιση αρκετών άλλων έπειτα από το 2014», τόνισε ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας.

 

Καταδικάζουν διεθνείς οργανισμοί και διπλωμάτες

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή εξ ονόματος του Μπαν Γκι-μουν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης καταδίκασε τον φόνο του Καρλόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ καταδίκασε επίσης τη «βάρβαρη» δολοφονία του πρεσβευτή σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter και τόνισε πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα (της επίθεσης στην Άγκυρα) και στις οικογένειές τους».

Τον φόνο του πρεσβευτή Καρλόφ καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο περί μιας «ειδεχθούς» επίθεσης για την οποία δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» κι εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του στην οικογένεια (του διπλωμάτη) και στον ρωσικό λαό».

Ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τονίζουν οι δύο ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί στη διάρκεια της νύχτας.

Η ανακοίνωση αυτή, εκδόθηκε ώρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, στη διάρκεια ομιλίας του, σε έκθεση έργων τέχνης στην Άγκυρα.

Οι Σερκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσαν έμφαση στην ανάγκη που υπάρχει για τη διαφύλαξη του πλαισίου των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, πέρα από ενέργειες που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση τους. Παράλληλα, οι δύο ΥΠΕΞ υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας κατά των τρομοκρατών στη Συρία και το Ιράκ.

Οι εμπνευστές αυτής της δολοφονίας δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την πορεία εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, τονίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χτες αργά τη νύκτα ευχαρίστησε τους εκατοντάδες Μοσχοβίτες που παρά το κρύο και το περασμένο της ώρας έσπευσαν να καταθέσουν λουλούδια μπροστά από το κτίριο του ΥΠΕΞ, στην πλατεία Σμολιενσκ, στη μνήμη του δολοφονημένου πρέσβη .