Θρήνος και ερωτηματικά για τα θύματα στη Γαλλία

Θρήνος και ερωτηματικά για τα θύματα στη Γαλλία

Οι επιθέσεις στο Παρίσι έδειξαν ότι ο φανατισμός κρύβεται πολύ βαθιά μέσα στα «σπλάχνα» της Ευρώπης.

H Γαλλία «αντιμετώπισε», αλλά «δεν έχει τελειώσει με τις απειλές εναντίον της», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε με αφορμή το τριήμερο τρόμου που βίωσε η χώρα και τις επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή σε 17 ανθρώπους και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 άλλων.

«Η Γαλλία αν και έχει πλήρη επίγνωση ότι (τις) αντιμετώπισε, ακόμα και αν γνωρίζει ότι μπορεί να (τις) διαχειριστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας, με άνδρες και γυναίκες που διαθέτουν τόλμη και γενναιότητα, δεν έχει τελειώσει με τις απειλές των οποίων έχει γίνει στόχος. Θέλω να απευθύνω σε εσάς έκκληση για επαγρύπνηση, για ενότητα και για κινητοποίηση» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας.

Ο Ολάντ επιβεβαίωσε ότι έχουν σκοτωθεί 4 όμηροι στο εβραϊκό παντοπωλείο όπου εκτυλίχθηκε η ομηρία στο ανατολικό Παρίσι, ενώ τόνισε ότι η χώρα θα διατηρήσει «ανυποχώρητη» στάση απέναντι στο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

«Πρόκειται πράγματι για μία απεχθή αντισημιτική ενέργεια που διαπράχθηκε» τόνισε ο ίδιος για την ομηρία στο σούπερ μάρκετ.

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα συμμετάσχει την Κυριακή στη «δημοκρατική πορεία» που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι για τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων που διέπραξαν 3 τζιχαντιστές στο Παρίσι την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Τα γεγονότα στο Παρίσι

Ειδικές δυνάμεις σκότωσαν την Παρασκευή τους αδελφούς Κουασί, τους δύο τζιχαντιστές που κατηγορούνταν για τη σφαγή στην εφημερίδα Charlie Hebdo, κι απελευθέρωσαν σώο ένα πρόσωπο που κρατούσαν όμηρο, καθώς κι έναν άνδρα που είχε πάρει ομήρους σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο, όπου μετά την αστυνομική επιχείρηση βρέθηκαν οι σοροί τεσσάρων ακόμη ανθρώπων.

Οι εξελίξεις αυτές σήμαναν το τέλος του τριήμερου τεράστιου ανθρωποκυνηγητού που είχαν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές μετά την έφοδο στη σατιρική εφημερίδα, προχθές Τετάρτη, στο Παρίσι, όταν έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 11. Η επίθεση, η πιο αιματηρή στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, προκάλεσε σοκ στη χώρα κι έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Λίγο πριν από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) ειδικές δυνάμεις σκότωσαν, βορειοανατολικά του Παρισιού, τους Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, όταν οι δύο αδελφοί βγήκαν πυροβολώντας από το τυπογραφείο όπου βρίσκονταν οχυρωμένοι με ένα πρόσωπο όμηρο.

Ένα στέλεχος των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκε σε αυτή την επιχείρηση, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο όμηρος απελευθερώθηκε σώος και ασφαλής.

Σχεδόν ταυτόχρονα, διεξήχθη επιχείρηση εναντίον του ενόπλου σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, όπου κρατούνταν πολλοί όμηροι. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε η κρίση αυτή ομηρίας, λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας).

Έπειτα από αλλεπάλληλες εκρήξεις, αστυνομικοί μπήκαν στο πολυκατάστημα. Τουλάχιστον πέντε όμηροι βρήκαν λίγο αργότερα προστατευόμενοι από αστυνομικούς.

Ο ένοπλος που πήρε ομήρους, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, έπεσε νεκρός από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Δεν ήταν σαφές τις πρώτες στιγμές μετά την επιχείρηση εάν οι υπόλοιποι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ή κατά τη διάρκεια της εισβολής του ενόπλου. Υπήρχε επίσης ακόμη αμφιβολία για την ταυτότητα του ενός από τα υπόλοιπα θύματα: παραμένει άγνωστο εάν είναι όμηρος ή ένας δεύτερος απαγωγέας, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.


Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, υποστήριξε ότι “συγχρόνισε” τη δράση του με εκείνη των αδελφών Κουασί.

Πριν σκοτωθεί και ο ίδιος κατά την αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων ο Κουλιμπαλί μίλησε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV και ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Υποστήριξε επίσης ότι σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους και να πλήξει τους Εβραίους.

Από την πλευρά του, ο ένας από τους αδελφούς Κουασί, ο Σερίφ, είπε στο ίδιο κανάλι ότι τον έστειλε στη Γαλλία η Αλ Κάιντα της Υεμένης και ότι τον χρηματοδοτούσε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι.

“Εγώ, ο Σερίφ Κουασί, στάλθηκα από την Αλ Κάιντα της Υεμένης. Πήγα εκεί και με χρηματοδότησε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι”, είπε ο 32χρονος, σύμφωνα με το ηχογραφημένο τηλεφώνημα που μεταδόθηκε από το κανάλι μετά τη λήξη της κατάστασης ομηρίας.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία οι αδελφοί Κουασί και ο Κουλιμπαλί ανήκαν στον ίδιο ισλαμιστικό πυρήνα που δρούσε στο βόρειο Παρίσι.

Η διπλή αυτή κρίση ομήρων, σε απόσταση 50 χλμ. η μια από την άλλη, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, και αποτέλεσε ακόμη μια πτυχή της τραγωδίας η οποία άρχισε να εκτυλίσσεται την Τετάρτη με την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

«Πρόκειται για ένα δράμα. Τι σημαίνει αυτό, ότι εμείς οι Εβραίοι της Γαλλίας πρέπει να φύγουμε για το Ισραήλ;», ρώτησε ένας 20χρονος κάτοικος της περιοχής, ο Ιλάν, που φορούσε το χαρακτηριστικό καπελάκι, το κιπά.

Μετά την επίθεση της Τετάρτης, σημειώθηκαν πολυάριθμες επιθέσεις και βανδαλισμοί σε τόπους λατρείας των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

«Κύμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο»

Το σύνθημα #JeSuisCharlie, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει την υποστήριξη των απλών ανθρώπων για τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης κατά της εφημερίδας Charlie Hebdo έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια tweets σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Twitter.

Αυτή η δυναμική γύρω από ένα ενιαίο hashtag έφτασε την Παρασκευή στις 17:00 ώρα ΗΠΑ (00:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου GMT) τα 5.044.740 tweets, έχοντας κορύφωση τα 6.300 tweets ανά λεπτό που περιέχουν τη συγκεκριμένη λέξη- κλειδί.

Και ο Σαμαράς στο Παρίσι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία συμπαράστασης που οργανώνεται την Κυριακή στο Παρίσι, ενώ όπως ανακοινώθηκε στην πορεία θα παραβρεθεί στη και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Το πρωί του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί την Κυριακή στη Γαλλική πρωτεύουσα.

Την πρόσκληση του προέδρου Ολάντ αποδέχθηκε επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. “Αποδέχθηκα την πρόταση να συμμετάσχω στην πορεία ενότητας, αυτήν την Κυριακή στο Παρίσι, για να τιμήσουμε τις αξίες που εκπροσωπεί η Σαρλί Εμπντό”, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι θα βρίσκεται την Κυριακή στο Παρίσι για να στηρίξει τον γαλλικό λαό. “Ισπανία και Γαλλία μαζί κατά της τρομοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας”, έγραψε ο Ραχόι στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι θα δώσει και αυτός το παρών.

Μήνυμα συμπαράστασης από την Άνγκελα Μέρκελ

H καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «εντυπωσιάστηκε από την ενότητα του γαλλικού λαού», αναμένεται να συμμετάσχει την Κυριακή στην πορεία που οργανώνεται μετά την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα.

«Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική ένδειξη για την γαλλογερμανική φιλία το να είμαστε μαζί αυτές τις ώρες», σημείωσε η Μέρκελ σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αμβούργο (βόρεια).

«Έχω εντυπωσιαστεί από την ενότητα την οποία έδειξε ο γαλλικός λαός αντιμετωπίζοντας αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις» συνέχισε η καγκελάριος, την οποία θα συνοδεύσει στο Παρίσι ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τους πολίτες της Γαλλίας, τα θύματα» είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος νωρίτερα, μετά το αιματηρό τέλος που είχαν οι δύο καταστάσεις ομηρίας που εκτυλίχθηκαν ταυτόχρονα στη Γαλλία, στο Παρίσι και στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τις ίδιες «αξίες», προσέθεσε: «Όταν οι αξίες αυτές απειλούνται, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι: “πρέπει να μείνουμε ενωμένοι”» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters