Τι ακριβώς κάνει η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ;

Τι ακριβώς κάνει η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ;
epa08424719 Gen. Jay Raymond, Chief of Space Operations, points to the newly designed rank insignia of CMSgt Roger Towberman, the senior most enlisted in the US Space Force, while US President Donald J. Trump signs the 2020 Armed Forces Day Proclamation and presentation of the official flag of the United States Space Force at the White House in Washington, DC, USA, on 15 May 2020. EPA/Samuel Corum / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O οργανισμός αντιμετωπίστηκε με έντονο χιούμορ. Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του;

του Aric Jenkins

Από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ ίδρυσε την Αμερικανική Διαστημική Δύναμη ως ανεξάρτητο στρατιωτικό σκέλος τον Δεκέμβριο του 2019, ο οργανισμός αντιμετωπίστηκε με έντονο χιούμορ – με το Netflix να φτιάχνει μια παρωδία με αυτό το όνομα, με πρωταγωνιστή τον Steve Carell.

Αλλά όπως λέει η Barbara Barrett, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η Διαστημική Δύναμη θα διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών.

«Γιατί χρειαζόμαστε μια διαστημική δύναμη; Είναι λογικό να ρωτάτε. Όταν σκεφτόμαστε πόσο μεγάλο τμήμα του τρόπου ζωής της Αμερικής σήμερα εξαρτάται από το διάστημα, είναι τεράστιο», δήλωσε η αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας – η οποία επιβλέπει επίσης τη Διαστημική Δύναμη – κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στην εικονική διάσκεψη κορυφής Most Powerful Women του Fortune.

«Λέω συχνά ότι πριν από το πρώτο σας φλιτζάνι καφέ το πρωί, έχετε πιθανώς κάνει χρήση του διαστήματος. Αλλά μπορεί να μην το γνωρίζετε, μπορεί να μην βλέπετε τη σύνδεση. Συχνά το ξυπνητήρι σας μπορεί να συνδέεται με ένα σύστημα GPS, μπορεί να κοιτάτε την κίνηση, τον καιρό – όλα αυτά είναι στοιχεία που σχετίζονται με το διάστημα».

«Το ηλεκτρικό ρεύμα ή το νερό σας είναι πιθανότατα αλληλένδετα με το διάστημα» πρόσθεσε η Barrett. «Η χρήση του ΑΤΜ, οι αγρότες που παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους, η παρακολούθηση πυρκαγιών από το διάστημα. Πολλά από αυτά που κάνουμε σήμερα συμβαίνουν χάρη στη διαστημική υποδομή».

Παρόλο που όλη αυτή η υποδομή ενδέχεται να μην ελέγχεται άμεσα από τη Διαστημική Δύναμη, η Barrett σημείωσε τη σημασία της Διαστημικής Δύναμης ως ένας στρατιωτικός κλάδος.

«Η διαστημική μας υποδομή δημιουργήθηκε σε μια εποχή που θεωρούσαμε ότι ήταν μια εποχή καλοπροαίρετου περιβάλλοντος», είπε. «Όπως είπε η προκάτοχός μου, Heather Wilson ‘Είναι σαν να χτίσαμε ένα γυάλινο σπίτι πριν μάθουμε για τις πέτρες’. Έχουμε τώρα υποδομή από την οποία εξαρτόμαστε, αλλά είναι ευάλωτη, δεν προστατεύεται. Γι’ αυτό ψάχνουμε τρόπους για να την προστατέψουμε, να την αντικαταστήσουμε με πράγματα που είναι περισσότερο … απαραβίαστα».