Τι μπορεί να προσφέρει η συμμαχία Enterprise Greece και eBay για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Τι μπορεί να προσφέρει η συμμαχία Enterprise Greece και eBay για τις ελληνικές επιχειρήσεις
epa08172779 (FILE) - An exterior view dated 11 January 2013 showing the eBay Corporate headquarters in San Jose, California, USA (reissued 28 January 2020). Ebay is to release their 4th quarter 2019 results on 28 January 2020. EPA/JOHN G. MABANGLO *** Local Caption *** 50666805 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα οφέλη της πλατφόρμας, οι όροι συμμετοχής και οι προοπτικές.

Σε στρατηγική συνεργασία προχώρησαν Enterprise Greece και eBay, προκειμένου οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενισχύσουν το κομμάτι των online πωλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμμαχία έρχεται σε μια περίοδο που το ηλεκτρονικό εμπόριο γνωρίζει τεράστια άνοδο και αποτελεί την πιο αξιόπιστη δίοδο για την ομαλή διεξαγωγή αγοραπωλησιών σε έκτακτες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε. Άλλωστε ο covid19 αποτέλεσε την πιο απτή απόδειξη ότι οι offline πωλήσεις μπορούν να καταρρεύσουν εάν παύσει βίαια η λειτουργία των φυσικών  καταστημάτων.

Σε εκδήλωση με τίτλο, “Grow your business: eBay SMB Accelerator – Partnership with Enterprise Greece”, η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece, έκανε λόγο για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τις επιχειρήσεις καθώς και για μία νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται παγκοσμίως μετά την έλευση της πανδημίας. Όπως είπε, πλέον ανοίγουν καινούργια ψηφιακά κανάλια και δημιουργούνται νέα τεχνολογικά εργαλεία για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να προσεγγίσουν απευθείας τους πελάτες τους.

«Στην Ελλάδα ήταν πολύ σύντομο το διάστημα που είχε αρχίσει να συντελείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο covid19 λειτούργησε ως καταλύτης επισπεύδοντας αυτή τη διαδικασία. Μέσα από αυτή τη στρατηγική συνεργασία, στόχος μας είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να εκπαιδευτούν οι εξαγωγείς στην απόκτηση νέων ψηφιακών δεξιοτήτων. Σε όλο αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι ηλεκτρονικής ασφάλειας, αλλά και λύσεις logistics που κάνουν την όλη διαδικασία πιο εύκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επεσήμανε πως υπάρχουν customized εκπαιδευτικά προϊόντα και συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Enterprise Greece που υπόσχονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι θα μπορέσουν να ξεκλειδώσουν το επόμενο στάδιο, αυτό που θα τους επιτρέψει να κάνουν το βήμα στο εξωτερικό. Η κα Αλεξανδρόπουλου αποκάλυψε πως σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για την επόμενη φάση του προγράμματος, τι νέο έρχεται, και πώς αναμένεται να επεκταθεί, ενώ θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το άνοιγμα νέων καναλιών και ευκαιριών.

Για να μπορέσει κάποιος να πιστοποιηθεί και να μπει στο eBay μέσω του Enterprise Greece, θα πρέπει να έχει φυσικά αποθέματα, να διαθέτει τουλάχιστον 100 διαφορετικές μονάδες διατήρησης αποθεμάτων (SKU’s – Stock Keeping Units), να είναι σε θέση να εξάγει ακολουθώντας ένα B2C μοντέλο , να έχει ψηφιακή παρουσία και φυσικά να έχει τη διάθεση να μεγαλώσει ως επιχείρηση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνει αίτηση, η οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθεί από την ομάδα του eBay. Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι τεράστιες λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι μιλάμε για έναν πολυεθνικό κολοσσό με 25 χρόνια δραστηριοποίησης και παρουσία σε 190 χώρες. Για το 2019 τα έσοδα άγγιξαν τα 10, 8 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ενεργοί πωλητές σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 182 εκατομμύρια, ενώ πραγματοποιήθηκαν 1,5 δις καταχωρήσεις προϊόντων.

Η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά για την eBay

«Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να πουλήσει σε πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα για την eBay αποτελεί ήδη μια σημαντική αγορά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες πωλητές και βλέπουμε ταχύτατη ανάπτυξη σε αυτό το κομμάτι, όσο καταγράφεται έντονη ζήτηση από αγοραστές για ελληνικά προϊόντα» τόνισε ο Ilya Kretov, Γενικός Διευθυντής για τις αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως στην eBay.

Μιλώντας για success stories, έφερε ως παράδειγμα την Κίνα λέγοντας ότι ήταν από τις χώρες που υιοθέτησαν εδώ και πολλά χρόνια το εν λόγω επιχειρηματικό μοντέλο και πως πλέον ολοένα και περισσότερες χώρες επωφελούνται από τις ευκαιρίες που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση των αγορών.

«Η επιτυχία δεν έρχεται σε ένα βράδυ. Χρειάζεται να πειραματιστείς με τις αγορές και τις κατηγορίες των προϊόντων. Το πιο σημαντικό όμως είναι να ακούς τους πελάτες σου. Ακόμα κι εμείς ως εταιρεία που έχουμε οικονομικά τεράστια μεγέθη, ακόμα και με αυτούς τους τεράστιους αριθμούς πάντα ψάχνουμε την δυναμική ενός συνεργάτη ή μιας νέας αγοράς» κατέληξε.

Η αγορά της Ελλάδας και τα οφέλη συμμετοχής στο πρόγραμμα

Στο παγκόσμιο και το τοπικό ηλεκτρονικό εμπόριο, στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις, αλλά και στον τρόπο που μία νέα εταιρεία μπορεί να μπει στο δίκτυο του eBay και να ξεκινήσει την δραστηριότητα και τις πωλήσεις της, αναφέρθηκε η Anna Pelkin, Επικεφαλής Ανάπτυξης της eBay.

Σκιαγραφώντας την ελληνική παρουσία στο eBay, τόνισε πως απαριθμεί 11.000 Έλληνες πωλητές, οι οποίοι μέσα στο 2019 κατάφεραν να πουλήσουν σχεδόν 1 εκατομμύριο τεμάχια. Δυνατές αγορές για την Ελλάδα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Αυστραλία. Μάλιστα το πιο ακριβό προϊόν που έχει πουληθεί ποτέ από την Ελλάδα ήταν μια τουρμπίνα για ελικόπτερο αξίας 23.000 δολαρίων!!!

«Ο κορωνοϊός έφερε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιούργησε όμως και διαφορετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα συντελέστηκε αύξηση της τάξης του 50% σε προϊόντα φαρμακευτικά και βότανα από την Ελλάδα. Είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να εστιάσετε».

Διευκρίνισε πως δικαίωμα εισόδου στο δίκτυο του eBay έχει όποιος διαθέτει outlet, φυσικό κατάστημα, όποιος στοχεύει σε εξειδικευμένες αγορές αλλά και ακόμη και αυτοί που η επιχείρησή τους έχει μόνο ψηφιακή παρουσία. Κοινώς όλα τα επιχειρηματικά μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν.

Η διαδικασία είναι απλή. Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να ανοίξεις ένα κατάστημα στο eBay, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει έτοιμος ο κατάλογος των προϊόντων στην γλώσσα του καταναλωτή, να έχει οροθετηθεί η τιμολογιακή πολιτική και οι εκπτώσεις που θα εφαρμοστούν για να μπορέσει να χτιστεί η φήμη του brand. Στη συνέχεια δίνεται έμφαση στην εξυπηρέτηση του πελάτη αλλά και στο πώς θα μεγαλώσει διεθνώς η επιχείρηση.

Για κάθε νέα επιχείρηση που θα μπει στο πρόγραμμα η eBay προσφέρει, μεταξύ άλλων, δωρεάν εγγραφή για τρεις μήνες και προϊόντα και υπηρεσίες ανάπτυξης κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εκάστοτε επιχείρησης.

“Το customer care και η γνώση του κλάδου σου είναι το παν”

Την εμπειρία τους με το κοινό μοιράστηκαν δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των βοτάνων- υπερτροφών αλλά και της ένδυσης αντίστοιχα, οι οποίοι στράφηκαν στην πλατφόρμα του eBay για να αποκτήσουν διεθνή παρουσία.

Για εκείνους το πιο σημαντικό είναι να πάρεις την απόφαση και να κάνεις το πρώτο βήμα. Από τη στιγμή που θα έρθει η πρώτη πώληση δίνεται ουσιαστικά το κίνητρο να ασχοληθείς ακόμη περισσότερο με την πλατφόρμα.

«Ανοίγει ένα διεθνές κανάλι πωλήσεων. Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο να αυξήσεις την ανταγωνιστικότητα σου και να διαφοροποιηθείς από τους υπόλοιπους. Πολύ σημαντικό είναι να έχεις τις σωστές περιγραφές των προϊόντων, να απαντάς γρήγορα στον πελάτη και να κάνεις ενδελεχή έρευνα των εξελίξεων του κλάδου πάνω στον οποίο δραστηριοποιείσαι».

Τέλος ο Αντώνης Γκραβάνης, SME’s Division της Enterprise Greece, υπογράμμισε με τη σειρά του ότι οι Έλληνες δεν ανταγωνίζονται πια το διπλανό μαγαζί αλλά άλλες επιχειρήσεις που πουλάνε τα ίδια προϊόντα στο εξωτερικό.

«Η πλατφόρμα σου δίνει μία αίσθηση ελευθερίας καθώς έχεις πολύ περισσότερες επιλογές και μπορείς να αποκτήσεις προϊόντα που δεν βρίσκεις την Ελλάδα. Τα οφέλη συμμετοχής είναι πολλαπλά για τις επιχειρήσεις τους παραγωγούς αλλά και τους εξαγωγείς, δεδομένου ότι η πανδημία άλλαξε πάρα πολύ τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Όσοι αγοράζουν online και είναι ευχαριστημένοι θα συνεχίσουν να το κάνουν από την άνεση του καναπέ τους και μετά τον κορωνοϊό» κατέληξε.