Τί δείχνουν οι πρόσφατες πετρελαϊκές συμφωνίες της Κίνας με ξένες εταιρείες;

Τί δείχνουν οι πρόσφατες πετρελαϊκές συμφωνίες της Κίνας με ξένες εταιρείες;
epa02720253 A worker looks at the production facilities of a Sinopec petrochemical plant in Wuhan in central China's Hubei province, 06 May 2011. The recent fall of international oil prices might delay the price hike of fuel due next week in China, easing inflation worries. EPA/SHEPERD ZHOU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εννέα εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι Shell, Chevron και Conoco υπέγραψαν συμφωνίες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Κίνα έδειξε για άλλη μια φορά πόσο ανοιχτή είναι για συνεργασίες με ξένες επιχειρήσεις με μια σειρά συμφωνιών που θα δώσουν σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell Plc νέες ευκαιρίες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων, σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία έρευνας πετρελαίου.

Η China National Offshore Oil Corp. (CNOOC) ανακοίνωσε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα ότι έκλεισε συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου με εννέα ξένες εταιρείες. Η τελετή υπογραφής έλαβε χώρα μετά από την ομιλία του Προέδρου Xi Jinping σε κομματικά στελέχη όπου τονίστηκε η δέσμευση της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι συμφωνίες καλύπτουν 64.000 τετραγωνικά μέτρα στη λεκάνη του Pearl River, σε βάθος 3.000 μέτρων. Εκτός από την ολλανδική Shell, τεμάχια εξασφάλισαν η γαλλική Total SA και η αμερικανική Chevron Corp. Και οι τρεις εταιρείες έχουν σε ισχύ συμβόλαια συνεργασίας με την CNOOC. Οι άλλες εταιρείες που εμπλέκονται είναι οι ConocoPhilips, Equinor ASA, Husky Energy Inc., Kuwait Foreign Petroleum Exploration Co., Roc Oil Co. και SK Innovation Co.

«Δεν είναι σύμπτωση που η CNOOC εξέδωσε την ανακοίνωση μερικές ώρες μετά την ομιλία του Προέδρου Xi» είπε ο Tian Miao, αναλυτής στην Everbright Sun Hung Kai Co. «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή είναι μία από τις χειροπιαστές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κίνα για να δείξει στον κόσμο ότι έχει τη διάθεση να συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο».