Τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα από το νέο τουριστικό άνοιγμα με την Ταϊλάνδη

Τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα από το νέο τουριστικό άνοιγμα με την Ταϊλάνδη
Ένα νέο τουριστικό κεφάλαιο ανοίγει μεταξύ των δύο χωρών – Σχέδια για απευθείας πτήσεις.

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει μεταξύ Ελλάδας και Ταϊλάνδης στον τομέα του τουρισμού, με τις δύο χώρες να δηλώνουν πρόθυμες να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική ροή και στις δύο κατευθύνσεις.

Όπως τόνισε ο  Διοικητής του Οργανισμού Τουρισμού της Ταϊλάνδης, Yuthasak Supasorn, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και  Ταϊλάνδης μετρούν πάνω από 350 χρόνια ζωής και πλέον έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Εκτός από την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της πλούσιας γαστρονομίας και των διαφορετικών τοπίων που προσφέρει η Ελλάδα, οι Ταϊλανδοί εστιάζουν επικοινωνιακά στη Γηραιά Ήπειρο μιας και ο κορονοϊός κατέδειξε ότι δεν μπορούν να βασίζονται στην Ασία. Η Κίνα αποτελεί το 1/3 των επισκεπτών της Ταϊλάνδης και το κλείσιμο των συνόρων της, σε συνδυασμό τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, στέρησαν από τη χώρα ένα σημαντικό μέρος των τουριστικών εσόδων.

«Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Θέλουμε οι Έλληνες να έρθουν να δοκιμάσουν και να ανακαλύψουν την γαστρονομική μας κουλτούρα. Τα μοναδικά τοπία, τα ταϊλανδέζικα υφάσματα, τα φεστιβάλ, –  με πιο χαρακτηριστικό τη γιορτή του νερού που είναι η ταϊλανδέζικη πρωτοχρονιά, η οποία γιορτάζεται τέλος Απριλίου – αλλά και η πολεμική τέχνη muay thai, αποτελούν εμπειρίες που πρέπει οι Έλληνες ταξιδιώτες να βιώσουν».

Ο κ. Supasorn τόνισε ότι πριν από την πανδημία ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ταϊλάνδη άγγιζε τα 40 εκατομμύρια, με τη μεγαλύτερη ζήτηση από ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ τώρα το νούμερο αυτό έχει υποχωρήσει στα 6,7 εκατομμύρια, λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η Ασία, γεγονός που έχει επηρεάσει και το πτητικό έργο των αεροπορικών.

«Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο με την Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε οικογένειες, ψηφιακούς νομάδες, αλλά και ταξιδιώτες που εστιάζουν στην υγεία και την ευεξία. Το τουριστικό προϊόν δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να αντιμετωπίζεται σαν καταναλωτικό προϊόν. Η δημιουργία εμπειριών είναι αυτή που κάνει τη διαφορά».

Το προφίλ του Ταϊλανδού τουρίστα

Περιγράφοντας το προφίλ των Ταϊλανδών τουριστών, είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ξοδεύουν χρήματα σε ψώνια και να αγοράζουν ντόπια προϊόντα από τις χώρες που επισκέπτονται, είναι ηλικίας 40 + και απολαμβάνουν το καλό φαγητό. Προ υγειονομικής κρίσης, ανέρχονταν σε 14.000, ενώ φέτος με τα βίας υπολογίζονται στις 3.000.

Από την πλευρά της η Ολυμπία Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι μέσα στο 2023 ο αριθμός θα ανέβει στις 10.000, ενώ όπως είπε, αμφότερα τα Υπουργεία θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και θα καταρτίσουν ένα action plan έτσι ώστε να δημιουργηθούν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και να ομαλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης βίζα.

«Θέλουμε να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα βλέπουμε ότι υπάρχει χώρος ανάπτυξης για τον θεματικό τουρισμό και κυρίως για το yachting, το οποίο προσφέρει και ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Για την Ελλάδα ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και η αγορά της Ταϊλάνδης εμφανίζει προοπτική. Μπορούμε να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και να πετύχουμε από κοινού την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς όταν εδώ είναι χειμώνας εκεί είναι καλοκαίρι» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Αναστασοπούλου.

Το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Τουρισμού είναι να περάσει διεθνώς το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο καλοκαιρινός προορισμός, αλλά και χειμερινός, ενώ προσκαλεί τους Ασιάτες να επισκεφτούν και άλλα μέρη πέρα από τα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία βασικός πρωταγωνιστής είναι η Σαντορίνη.

«Είναι μια σημαδιακή μέρα από την 16η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του 2006, επιβεβαιώθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Ήρθαν να μας παρουσιάσουν τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού όπου βρήκαμε πολλές συνέργειες και πεδία συνεργασίας. Το θέμα έκδοσης βίζα συνιστά μια πολύπλοκη διαδικασία. Είναι κάτι που εξετάζουμε από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Στο Υπουργείο Τουρισμού ήμασταν όλο το καλοκαίρι στις επάλξεις για να εξυπηρετήσουμε τις διάφορες ανάγκες που προκύπτουν καθώς η ελληνική οικονομία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδά της από τον συγκεκριμένο κλάδο, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε» κατέληξε η κα Αναστασοπούλου.