Τι έχουν κατά νου οι νεαροί Μπάφετ;

Τι έχουν κατά νου οι νεαροί Μπάφετ;

Φιλανθρωπίες, επενδύσεις κι εκπαίδευση φέρνουν πιο κοντά τα ξαδέρφια Χάουαρντ Γουόρεν Μπάφετ και Άλεξ Μπάφετ Ρόζεκ.

Ο Άλεξ, 34 ετών, άρχισε να ασχολείται με τη φιλανθρωπία μέσω της γιαγιάς του (και μεγάλης αδελφής του Γουόρεν) Ντόρις Μπάφετ. Η Ντόρις είχε το συνήθειο να δωρίζει 10 χιλιάδες δολάρια σε κολεγιακές τάξεις και να παρακολουθεί τους φοιτητές πώς θα κανόνιζαν την κατανομή των χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Άλεξ βοήθησε σε αυτό τη γιαγιά του, αλλά όταν ο μεγάλος του θείος Γουόρεν ανακοίνωσε ότι σκόπευε να δωρίσει την περιουσία του το 2006, η έκρηξη φιλανθρωπικού ενδιαφέροντος αποδείχτηκε πολύ μεγάλη για να τα καταφέρει μόνος του. Έτσι φώναξε για βοήθεια τον δεύτερό του ξάδελφο.

Διαβάστε ακόμη: Συμβουλές γένους θηλυκού από τον Γουόρεν Μπάφετ

Ο Χάουαρντ είχε μόλις τελειώσει την ενασχόλησή του με την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα και σκέφτηκε να εφαρμόσει μια παρόμοια επικοινωνιακή στρατηγική για να οργανώσει το πρόγραμμα της Ντόρις. Ίδρυσαν το Ίδρυμα Learning by Giving το 2011. Ο Άλεξ έγινε πρόεδρος του ιδρύματος και ζήτησε από τον Χάουαρντ να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο. Έκτοτε ξεκίνησαν το MMOC -μαζικά διαδικτυακά ανοικτά μαθήματα- για να διευρύνουν την επιρροή του ιδρύματος και να χρηματοδοτήσουν τις καλύτερες ιδέες που αναπτύσσονταν στο μάθημα.

Ο Χάουαρντ, 29 ετών, είναι συγγραφέας του 40 Chances, μαζί με τον πατέρα του τον Χάουαρντ Τζ. Μπάφετ. Το βιβλίο εφαρμόζει ορισμένες από τις αρχές του Μπάφετ στις επενδύσεις στο πεδίο της φιλανθρωπίας. Προσπαθούν να υπολογίσουν το ύψος της κοινωνικής ωφέλειας που θα δημιουργηθεί από ένα πρόγραμμα ή έργο όπως θα έκανε ο Γουόρεν για τις επενδύσεις του με την Berkshire Hathaway.

Διαβάστε ακόμη: Τι 30, τι 40, τι… 90!

Τα διάφορα ιδρύματα και προγράμματα των ξαδελφιών είναι αλληλένδετα: ο Χάουαρντ διδάσκει ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που λέγεται «Καινοτομία στη Δημόσια Διαχείριση» και που συνδυάζει στοιχεία από το βιβλίο 40 Chances, την επένδυση κοινωνική αξίας, μαζί με το πρόγραμμα μαθημάτων του Learning by Giving.

Ο Χάουαρντ και ο Άλεξ δεν θεωρούν τους εαυτούς του φιλάνθρωπους – δεν δίνουν δικά τους λεφτά. Αντιθέτως εφαρμόζουν ένα σύστημα ώστε τα χρήματα για φιλανθρωπία να είναι πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά. Όπως λέει ο Χάουαρντ: «Γιατί να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο με τόσα πλεονεκτήματα που έχουμε την τύχη να έχουμε;»

Περί βελτίωσης
Χάουαρντ Ο. Μπάφετ: «Συχνά λέω ότι το να κάνουμε κάτι καλά δεν μας απαλλάσσει από την ανάγκη να το κάνουμε καλύτερα».

Περί δωρεών
Άλεξ Ρόζεκ: «Η γιαγιά μου λέει ότι τα λεφτά δημιουργήθηκαν από επενδύσεις άρα πρέπει να διανεμηθούν μέσω επενδύσεων· επενδύσεων σε ανθρώπους».