Τι έφταιξε για το κραχ της στερλίνας τον περασμένο Οκτώβριο

Τι έφταιξε για το κραχ της στερλίνας τον περασμένο Οκτώβριο
epa05408713 (FILE) A file picture dated 22 February 2016 shows British Pounds in London, Britain. The British Pound Sterling on 05 July 2016 dropped to its lowest level in three decades in reaction to the 23 June's referendum in which Britons voted to leave the European Union (EU). EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών αναφέρεται στους παράγοντες που προκάλεσαν στιγμιαίο πανικό στις αγορές.

Το “στιγμιαίο κραχ” της στερλίνας που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ήταν αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων –μεταξύ των οποίων και η ώρα της ημέρας που συνέβη– σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), που επικαλείται το BBC.

Τις πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου, η λίρα υποχώρησε κατά περίπου 9% έναντι του δολαρίου –μια αφύσικα μεγάλη διακύμανση για αυτά τα δύο νομίσματα– ανακάμπτοντας και πάλι στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την ΤΔΔ, οι διαπραγματευτές δεν υπέστησαν σημαντικές ζημίες από αυτό. Σύμφωνα με την έκθεση, που βασίστηκε στη λεπτομερή ανάλυση της Τράπεζας της Αγγλίας, οι συνθήκες για την κίνηση αυτή δημιουργήθηκαν από την απουσία διαπραγματευτών στερλίνας εκείνη την ώρα της ημέρας.