Τι είναι το dark tourism και πώς η Ελλάδα θα καταστεί “σκοτεινός” τουριστικός προορισμός

Τι είναι το dark tourism και πώς η Ελλάδα θα καταστεί “σκοτεινός” τουριστικός προορισμός
Photo: pixabay.com
Ποια είναι η πιο "σκοτεινή" ελληνική πόλη και ποιο το προφίλ των ταξιδιωτών που έλκονται από αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Στον σκοτεινό τουρισμό, ο οποίος βασίζεται στην επίσκεψη σημείων που έχουν συνδεθεί με αρνητικά γεγονότα και θάνατο, στρέφονται ολοένα και περισσότεροι τουρίστες διεθνώς προκειμένου να βιώσουν εμπειρίες που τους βγάζουν έξω από τη ζώνη ασφαλείας που έχουν συνηθίσει στην καθημερινότητά τους.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 8 δις το διάστημα 2030 – 2032, και οι λάτρεις του “σκοτεινού” τουρισμού αποτελούν το 2%, αντιλαμβάνεται κανείς τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν. Αν νομίζετε ότι είναι κάτι φρέσκο που μόλις πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του στην αγορά, καλύτερα να αναθεωρήσετε τις αρχικές σας σκέψεις μιας και δεν συνιστά νέα τάση, αλλά αποτελεί μία σύγχρονη μορφή αναδυόμενης τουριστικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει στο Fortune η Ιωάννα Μυταφτσή, Υποψήφια Διδάκτωρ Ειδικών Μορφών Τουρισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Συντονίστρια Θεματικής Ενότητας, Ειδικών Μορφών Τουρισμού στην Γραμματεία Παραγωγικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή θα δούμε ότι πάντα υπήρχε η τάση του ταξιδιού που σε φέρνει αντιμέτωπο με τον θάνατο του άλλου. Τρανό παράδειγμα είναι, όπως επισημαίνει, το Κολοσσαίο ή η επίσκεψη τόπων  που στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί δημόσιες εκτελέσεις.

Προσθέτει πως ο σκοτεινός τουρισμός τα τελευταία 25 – 30 χρόνια έχει αποκτήσει οργανωμένη μορφή, κυρίως λόγω της έρευνας που εκπονεί η ακαδημαϊκή κοινότητα και των εκτενών αφιερωμάτων που φιλοξενούνται σε επιστημονικά περιοδικά.

«Η ζήτηση για τον dark tourism αυξάνεται αλλά ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του στην Ελλάδα, η οποία ως χώρα διαθέτει την πλούσια ιστορική πολιτιστική κληρονομιά από δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Με το σωστό branding και marketing, την ανάπτυξη τουριστικών σκοτεινών εμπειριών, καθώς επίσης και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, η Ελλάδα θα μπορέσει να καταστεί σκοτεινός τουριστικός προορισμός» λέει χαρακτηριστικά η κα Μυταυτσή.

Ως επισκέψιμοι τόποι που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λίστα για σκοτεινό τουρισμό είναι το σημείο δολοφονίας του Καποδίστρια, η Σπιναλόγκα, τα νησιά εξορίας Μακρόνησος – Γυάρος ακόμη και το Πολυτεχνείο, θα μπορούσε μελλοντικά να καταστεί σκοτεινός τουριστικός προορισμός. Όσο για την πόλη που έχει βαθιά σκοτεινή ιστορία αυτή είναι, σύμφωνα με την κα Μυταυτσή, η Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το απόκοσμο και ο θάνατος προσελκύουν το ενδιαφέρον και προσδίδουν εμπειρία διότι η συναισθηματική φόρτιση, η θλίψη, ο πόνος, ακόμη και ο κίνδυνος είναι στοιχεία που ελκύουν τον άνθρωπο. Άλλωστε ο σύγχρονος τουρίστας δεν αρκείται στα συνηθισμένα καταναλωτικά τουριστικά προϊόντα. Αναζητά την εμπειρία εκείνη που θα του αλλάξει τη ζωή ή θα αποτελέσει μία πολύτιμη προσθήκη σε αυτή».

Καταλήγει λέγοντας πως τα κίνητρα που ωθούν τον ταξιδιώτη να προσφύγει σε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού είναι πολλά, ποικίλα και πολυδιάστατα το βασικότερο ωστόσο είναι η μνήμη. Ακολουθούν η περιέργεια, το ενδιαφέρον για την ιστορία, εκπαιδευτικοί λόγοι, η συμφιλίωση με την θνησιμότητα, αλλά και το προσκύνημα δικών μας ανθρώπων που χάθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: