Τι έκανε λάθος η Snapchat

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο σημαντικά σφάλματα στο όραμα του ιδρυτή της εταιρείας, Evan Spiegel.

O Evan Spiegel, ο 27χρονος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Snapchat, προβάλλεται συχνά ως οραματιστής.

Όμως, τώρα ο Spiegel φαίνεται ότι παραδέχεται πώς υπάρχουν κάποια σημαντικά σφάλματα στο όραμά του.

Αφότου η Snap δημοσιοποίησε την έκθεση εσόδων της την περασμένη Τρίτη, ο Spiegel μίλησε με αναλυτές και παραδέχτηκε μια σειρά λαθών και προβλημάτων.

Μεταξύ άλλων: Η εφαρμογή είναι δύσκολη στη χρήση. Η εταιρεία δεν έχει προσπαθήσει αρκετά να προσελκύσει χρήστες στο Android, που είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα σε πολλές διεθνείς αγορές. Και η μετάβαση της εταιρείας σ’ ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διαφήμισης συνοδεύτηκε από προβλήματα στις πωλήσεις.

Τα προβλήματα αυτά αποτυπώθηκαν στα κάκιστα αποτελέσματα της Snap για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι ζημιές της τριπλασιάστηκαν, οι πωλήσεις υπολείπονται των εκτιμήσεων της Γουόλ Στριτ, και ο αριθμός των χρηστών δεν αυξήθηκε επαρκώς. Συγκεκριμένα, η Snapchat προσέθεσε μόλις 4,5 εκατομμύρια νέους μηνιαίους χρήστες τους τρεις αυτούς μήνες.

Πλέον, ο Spiegel σκοπεύει να σχεδιάσει εκ νέου την εφαρμογή της Snapchat. Ή, για να το θέσουμε αλλιώς: Η Snapchat πρόκειται να προβεί σε έναν τεράστιο ανασχεδιασμό του βασικού προϊόντος της μόλις οχτώ μήνες αφότου συγκέντρωσε δισεκατομμύρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά.

«Είναι πιθανό ότι ο εκ νέου σχεδιασμός της εφαρμογής μας θα αποδιοργανώσει την επιχειρηματική μας δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, και δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα αλλάξει η συμπεριφορά της κοινότητάς μας όταν τα μέλη της αρχίσουν να χρησιμοποιούν την αναβαθμισμένη μας εφαρμογή» είπε ο Spiegel.

Η τιμή της μετοχή βυθίστηκε κατά 20% στη διαπραγμάτευση αργά την Τρίτη.

Την Τετάρτη, οι απώλειες μαζεύτηκαν κάπως, όταν έγινε γνωστό ότι ο κινεζικός γίγαντας τεχνολογίας Tencent απέκτησε ένα μερίδιο 10% στην εταιρεία, αλλά η πτώση συνεχίστηκε.

Πώς μπορεί να τα έκαναν τόσο …μαντάρα η Snap και ο Spiegel; Η απάντηση στο ερώτημα είναι η ύπαρξη ενός συνδυασμού ύβρεως και έλλειψης διορατικότητας.

Ένα καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση των Spectacles – των έξυπνων γυαλιών ηλίου που σηματοδότησαν το …μπάσιμο της Snap στον τομέα του hardware. Την Τρίτη, η Snap ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διαγραφή 40 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω υπερβολικά μεγάλων αποθεμάτων του προϊόντος που προέκυψαν από λανθασμένη εκτίμηση της ζήτησης.

«Ενθουσιαστήκαμε με τα Spectacles από την πρώτη υποδοχή του κόσμου, και επειδή ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι πήραμε μάλλον τη λάθος απόφαση» ανέφερε ο Spiegel. «Εν τέλει, δεν καταφέραμε να πουλήσουμε όσα Spectacles νομίζαμε ότι θα πουλούσαμε βάσει των αρχικών ενδείξεων».

Ο Ross Gerber, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Gerber Kawasaki, συνόψισε ως εξής την κατάσταση: «Η διοίκηση της εταιρείας είναι χάλια».

Σύμφωνα με το The Information, απομακρύνθηκε ήδη ο επικεφαλής μηχανικός της Snap.