Τι έκανε την Κίνα να καθυστερήσει τόσο πολύ να αναγνωρίσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Τι έκανε την Κίνα να καθυστερήσει τόσο πολύ να αναγνωρίσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπάρχει εξήγηση, ακόμη κι αν φαίνεται παράξενη.

του Grady McGregor

Η Κίνα έστειλε την Παρασκευή τα συγχαρητήριά της στον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, για τη νίκη του στις εκλογές του 2020 έναντι του απερχόμενου Προέδρου Donald Trump.

«Σεβόμαστε την επιλογή του αμερικανικού λαού. Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στον κ. Biden και την κ. Harris», δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. «Κατανοούμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ θα καθοριστούν σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες των ΗΠΑ».

Ύστερα κι από το μήνυμα της Κίνας, απομένουν πλέον ελάχιστοι αξιοσημείωτοι ηγέτες παγκοσμίως που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει τη νίκη του Biden, καθώς ο Trump συνεχίζει να ισχυρίζεται αβάσιμα ότι νίκησε και να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών. Η Ρωσία, η Βραζιλία και το Μεξικό είναι πλέον τα σημαντικότερα κράτη που δεν έχουν προβεί σε κάτι τέτοιο.

Η Κίνα ήταν απρόθυμη να συγχαρεί τον Biden στο πρώτο κύμα ξένων ηγετών που αναγνώρισε τη νίκη του, αφότου μεγάλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ τον κήρυξαν νικητή βάσει του αριθμού των ψήφων το περασμένο Σάββατο. Η διστακτικότητα της Κίνας οφείλεται πιθανότατα στο ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην αμερικανική εσωτερική πολιτική, σε μια εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι τόσο εύθραυστες.

Δεν είναι σαφές γιατί η Κίνα αποφάσισε να αναγνωρίσει τη νίκη του Biden την Παρασκευή, αλλά οπωσδήποτε η θέση του Biden έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι ψήφοι συνεχίζουν να καταμετρώνται. Τα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή δήλωσαν ότι ο Biden κέρδισε την Αριζόνα, μια πολιτεία όπου προηγουμένως η αναμέτρηση θεωρείτο αμφίρροπη. Με το περιθώριο νίκης του Biden να αυξάνεται, είναι πιθανό το Πεκίνο να μην ήθελε να καθυστερήσει άλλο να δώσει τα συγχαρητήριά του στον νέο Πρόεδρο.

Αποκλίνοντας από την παράδοση, η κυβέρνηση Trump δεν έδωσε στην ομάδα του Biden μια άμεση γραμμή επικοινωνίας για να μιλήσει με ξένους ηγέτες. Αλλά τις τελευταίες ημέρες, ο Biden άρχισε να δέχεται κλήσεις από ηγέτες χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα.

Το μήνυμα του Πεκίνου προς τον Biden έρχεται μια μέρα αφότου ο Biden ανακοίνωσε το πρώτο μεγάλο μέτρο της εξωτερικής πολιτικής του σχετικά με την Κίνα. Την Πέμπτη, ο Biden μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, και είπε ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν στρατιωτικά τις εδαφικές αξιώσεις της Ιαπωνίας για τα Νησιά Senkaku στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα διεκδικεί κι αυτή τα ακατοίκητα νησιά, τα οποία αποκαλεί Νησιά Diaoyu, και το ζήτημα είναι ένας μεγάλος «βραχνάς» στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας.