Τι ενώνει τους σπουδαίους ηγέτες

Τι ενώνει τους σπουδαίους ηγέτες

Τέσσερα στοιχεία του χαρακτήρα των ανθρώπων που εξελίσσονται σε μεγάλους ηγέτες.

Μεγάλους ηγέτες μπορεί να συναντήσει κανείς σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας. Και μπορεί κάθε άνθρωπος να είναι ξεχωριστός και να επιβάλει την παρουσία και το έργο του με τον δικό του τρόπο, ωστόσο υπάρχουν τέσσερα γνωρίσματα του χαρακτήρα των ανθρώπων που εξελίσσονται σε σπουδαίους ηγέτες, τα οποία είναι κοινά.

1. Διαύγεια

Οι επιτυχημένοι ηγέτες έχουν την ικανότητα να εστιάζουν στο πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν, χωρίς να αφήνουν άλλα προβλήματα να παρεμβαίνουν δυσκολεύοντας την λήψη αποφάσεων από μέρους τους. Ξέρουν πώς να μην επιτρέπουν στην προσοχή τους να αποσπάται από εξωγενείς παράγοντες.

2. Η μεγάλη εικόνα

Οι μεγάλοι ηγέτες ξέρουν πώς να βλέπουν το δάσος και να μην περιορίζονται στο… δέντρο. Ξέρουν πώς να τοποθετούν τους στόχους τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσης και να εργάζονται για την επίτευξή τους συστηματικά και οργανωμένα.

3. Θάρρος
Η ηγεσία δεν είναι για τους δειλούς. Προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των υφιστάμενων του, ένας ηγέτης πρέπει να είναι τολμηρός και να τους δείχνει πως μπορούν να τον εμπιστευτούν. Οι πραγματικοί ηγέτες ξέρουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να σκέφτονται ξεκάθαρα ακόμη και μπροστά στο πιο δύσκολο εμπόδιο.

4.Ενσυναίσθηση

Ένας ηγέτης πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πώς αισθάνονται και τι πιστεύουν οι συνεργάτες και οι υφιστάμενοί του για κάθε κατάσταση που καλούνται ομαδικά να επιλύσουν. Το να παραμένει ένας ηγέτης ανθρώπινος, τον βοηθά να αντιληφθεί καλύτερα τις ανάγκες, τα πλεονεκτήματα και τα τρωτά σημεία της ομάδας του.