Τι είναι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που κόβει αυτόματα δαπάνες

Τι είναι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που κόβει αυτόματα δαπάνες

Κυβέρνηση και θεσμοί θα ψάξουν για έναν αντίστοιχο μηχανισμό για τα επιπλέον μέτρα 3,5 δισ. ευρώ.

Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι πλέον ο τρόπος που θα περάσουν από τη Βουλή τα επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών μετά το Eurogroup είχε αναφέρει ότι στην κυβέρνηση δεν μπορούν να νομοθετηθούν μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν ή να μη χρειαστούν (τα λεγόμενα contingency measures). Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία στην οποία δεν μπορεί να συμβεί νομικά επίσης κάτι τέτοιο.  Όμως ο κ. Τσακαλώτος άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για έναν “μηχανισμό δέσμευσης” αντί για ψήφιση μέτρων λέγοντας ότι συζητούνται ιδέες και από την ελληνική πλευρά πάνω σε αυτό το θέμα.

Μια από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι για το Μνημόνιο – «κάβα» είναι η κυβέρνηση να υπογράψει το 4ο μνημόνιο (MOU) και να νομοθετήσει στη Βουλή έναν Ειδικό Μηχανισμό Δέσμευσης ο οποίος αν διαπιστώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5%, θα ενεργοποιήσει τα επώδυνα μέτρα που θα ενσωματωθούν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Αντίστοιχος μηχανισμός υπάρχει σήμερα και ονομάζεται Δημοσιονομικό Συμβούλιο και επιβλέπει τις δαπάνες.

Είναι ένας απόλυτος κριτής για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και ασκεί δημοσιονομική εποπτεία, παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ελέγχει τις δαπάνες των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου και να επιβάλλει περικοπές σε περίπτωση υπερβάσεων.

Όπως προκύπτει από τον ιδρυτικό νόμο του, ο πρόεδρος λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές ίσες με εκείνες του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, δηλαδή 4.750 ευρώ μεικτά (χωρίς να συνυπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές, που ανέρχονται στα 1.304,35 ευρώ). Τα τέσσερα μέλη θα εισπράττουν το 70% του ποσού αυτού, δηλαδή 3.325 ευρώ έκαστο.