Τι πραγματικά κάνει το αμφιλεγόμενο ίδρυμα Κλίντον

Τι πραγματικά κάνει το αμφιλεγόμενο ίδρυμα Κλίντον
epa05019982 US former President Bill Clinton gives a speech during his visit to Laudato Si Eolian Park, sponsored by the Clinton Foundation, in Penonome, Cocle Province, Panama, 10 November 2015. Clinton said new energies will benefit the most Central America, in spite of the fact the region has been affected by climate change. EPA/ALEJANDRO BOLIVAR

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα εξελίσσεται σε πολιτικό πονοκέφαλο για την Χίλαρι Κλίντον.

Το Ίδρυμα Κλίντον έχει αρχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής, απειλώντας να εξελιχθεί σε βαρίδι για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Καθώς το Associated Press αναφέρει ότι πολλοί ιδιώτες δωρητές στον φιλανθρωπικό οργανισμό είχαν συναντήσεις με την Κλίντον ενώ ήταν Υπουργός Εξωτερικών, οι επικριτές έχουν ξεσηκωθεί, κατηγορώντας την Χίλαρι Κλίντον για σύγκρουση συμφερόντων.

«Είναι αδύνατον να βρεις πού τελειώνει το Ίδρυμα Κλίντον και πού αρχίζει το Υπουργείο Εξωτερικών» είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια συγκέντρωση στο Τέξας. «Είναι πλέον εμφανές ότι οι Κλίντον έστησαν μια ‘μπίζνα’ για να κερδίσουν από το δημόσιο αξίωμα. Πούλησαν πρόσβαση και συγκεκριμένες δράσεις, με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά».

Η εκστρατεία της Κλίντον αρνήθηκε την ύπαρξη οποιουδήποτε «σκοτεινού» σημείου στη δράση του Ιδρύματος. Η Χίλαρι Κλίντον, εξάλλου, έχει αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος από την άνοιξη του 2015, ενώ είχε φύγει και όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Και οι υποστηρικτές λένε ότι όλος αυτός ο σάλος επισκιάζει το αξιόλογο έργο του ιδρύματος.

Τι κάνει, όμως, ο συγκεκριμένος οργανισμός; Ποιες είναι οι δράσεις του; Οι πρωτοβουλίες του κινούνται σε μια μεγάλη γκάμα τομέων – από την προαγωγή της οικονομικής ισότητας για τις γυναίκες μέχρι την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, το ίδρυμα είναι πιο γνωστό για τις πρωτοβουλίες του στον χώρο της υγείας.

Συγκεκριμένα, διαθέτει ξεχωριστές οντότητες, όπως το Clinton Global Initiative (CGI), οι οποίες αναλαμβάνουν την εφαρμογή των προγραμμάτων υγείας. Από το 2005 μέχρι σήμερα, το CGI έχει – σύμφωνα με το ίδιο – συγκεντρώσει 313 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα & ανάπτυξη νέων εμβολίων και φαρμάκων, ενώ έχει παράσχει καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μητέρας και παιδιού σε πάνω από 110 εκατομμύρια άτομα.

Το CGI είναι ένα σημείο συνάντησης φορέων όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρηματίες, πολιτικοί και άλλοι, οι οποίοι στη συνέχεια δεσμεύονται για την υλοποίηση συγκεκριμένων πρότζεκτ. Δεν τα υλοποιεί, δηλαδή, το CGI, αλλά λειτουργεί ως «καταλύτης για δράση», όπως αυτο-παρουσιάζεται.

Σε κάθε περίπτωση, όσο σημαντικό κι αν είναι το έργο του Ιδρύματος Κλίντον, συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, και πράγματα που μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν εάν η Χίλαρι Κλίντον εκλεγεί πρόεδρος.

Και οι Κλίντον φαίνεται ότι αρχίζουν να αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα. Σε ένα email του σε μέλη και υποστηρικτές του ιδρύματος, ο Μπιλ Κλίντον έγραψε:

«Εάν εκλεγεί (…) το Ίδρυμα θα δέχεται συνεισφορές μόνο από πολίτες των ΗΠΑ, μόνιμους κατοίκους, και ανεξάρτητα ιδρύματα με έδρα τις ΗΠΑ, τα ονόματα των οποίων θα συνεχίσουμε να δημοσιοποιούμε κάθε τρίμηνο. Και θα αλλάξουμε το επίσημο όνομα από Ίδρυμα Μπιλ, Χίλαρι & Τσέλσι Κλίντον σε Ίδρυμα Κλίντον. Αν και θα συνεχίσω να υποστηρίζω το έργο του Ιδρύματος, θα παραιτηθώ από το Διοικητικό Συμβούλιο και δεν θα συλλέγω έσοδα γι’ αυτό».

Πάντως, εκπρόσωπος τύπου του ιδρύματος δήλωσε ότι η Τσέλσι Κλίντον σχεδιάζει να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο, ακόμα κι αν η μαμά της κερδίσει τον Νοέμβριο. Παραμένει άγνωστο εάν η Τσέλσι θα συνεχίσει να εμπλέκεται με τη συγκέντρωση χρημάτων για το ίδρυμα.

Πηγή: fortune.com