Τι καινούργιο ετοιμάζει ο Έλον Μασκ;

Τι καινούργιο ετοιμάζει ο Έλον Μασκ;
Tesla Motors CEO Elon Musk reveals the Tesla Energy Powerwall Home Battery during an event in Hawthorne, California April 30, 2015. Tesla Motors Inc unveiled Tesla Energy - a suite of batteries for homes, businesses and utilities - a highly-anticipated plan to expand its business beyond electric vehicles. REUTERS/Patrick T. Fallon - RTX1B282 Photo:

Η SpaceX Elon του Έλον Μασκ είναι έτοιμη να αξιοποιήσει μια τεράστια νέα αγορά.

του Ντάνιελ Ρόμπερτς

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πιστοποίησε την SpaceX για να εκτοξεύει δορυφόρους για το Πεντάγωνο.

Αυτή είναι σημαντική είδηση για τη 13χρονη αεροδιαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, η οποία είχε από καιρό εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη για την πιστοποίησή της από το Πεντάγωνο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post, η απόκτηση πιστοποίησης από το Πεντάγωνο σημαίνει ότι η SpaceX μπορεί να ανταγωνιστεί την United Launch Alliance, μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 2006 από την Lockheed Martin και τη Boeing Defense, Space & Security.

Η ULA παρέχει υπηρεσίες εκτόξευσης σε φορείς του δημοσίου, όπως η NASA και το Υπουργείο Άμυνας – πελάτες που η SpaceX θέλει να εξυπηρετήσει.

Η διαδικασία πιστοποίησης άρχισε όταν η SpaceX μήνυσε την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών για την ανάθεση συμβάσεων για τη θέση σε τροχιά δορυφόρων του Πενταγώνου είχε μετατρέψει την ULA σε μονοπώλιο με αθέμιτο τρόπο. (Το 2012, η Πολεμική Αεροπορία ανέθεσε 36 εκτοξεύσεις στην ULA, η οποία ήταν η μόνη πιστοποιημένη ανάδοχος στο πλαίσιο του EELV, ή του προγράμματος Evolved Expendable Launch Vehicle.) Ο Μασκ άσκησε την αγωγή ως μια ευρύτερη προσπάθεια για να ξανανοίξει την αγορά διαστημικών εκτοξεύσεων στον ευρύ ανταγωνισμό.

Η αγωγή ήταν ένα σπάνιο και επικίνδυνο παράδειγμα μιας εταιρείας που μηνύει τον οργανισμό που θα είναι ο μεγαλύτερος πελάτη της, αν την κερδίσει. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η SpaceX απέσυρε την αγωγή της και ξεκίνησε τη διαδικασία πιστοποίησης.

Τώρα ο Μασκ έχει κερδίσει αυτό που αναζητούσε – το δικαίωμα του ανταγωνισμού. Είναι μια μεγάλη νίκη για τον Μασκ και τη SpaceX, η οποία πέρυσι κέρδισε ένα συμβόλαιο για να μεταφέρει αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της NASA. Σε δήλωσή του για την απόκτηση της πιστοποίησης του Πενταγώνου, ο Μασκ είπε ότι είναι ένα «σημαντικό βήμα».

Ο Μασκ δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι. Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από μεγάλα ονόματα στην αμυντική βιομηχανία. Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζον Μακέιν, για παράδειγμα, ανέφερε σε μια δήλωση: «Η πιστοποίηση της SpaceX ως παρόχου για αμυντικές συμβάσεις εκτόξευσης είναι μια νίκη για τον ανταγωνισμό… Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μαζί με το νέο ανταγωνισμό θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος εκτόξευσης και να τερματιστεί η εξάρτησή μας από τους ρωσικούς κινητήρες πυραύλων, η οποία βοηθά τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους φίλους του».