Τι κουβαλάει στην τσάντα του ο Bill Gates όπου και αν πηγαίνει

Τι κουβαλάει στην τσάντα του ο Bill Gates όπου και αν πηγαίνει
Photo:
«Το διάβασμα παραμένει ο βασικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνω και τεστάρω την ικανότητά μου να κατανοώ» είχε πει κάποτε ο άνθρωπος που έκανε αμύθητη περιουσία στον κόσμο των υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων.

Ο Bill Gates κουβαλάει μια πάνινη τσάντα γεμάτη βιβλία, «όπου κι αν πηγαίνει». Η τσάντα αυτή εμφανίζεται ξανά και ξανά στην καινούργια σειρά του Netflix «Inside Bill’s Brain (Μέσα στο Μυαλό του Μπιλ)». Στην εναρκτήρια σκηνή, έχουμε close-up του Γκέιτς να βάζει με προσοχή δεμένα βιβλία στην τσάντα του. Η οποία χωράει 15 βιβλία, κάποια από τα οποία είναι εκδόσεις 500 σελίδων και ζυγίζουν μέχρι και ένα κιλό.

Οι φίλοι του λένε ότι ο Gates είναι «περιχαρής όταν μαθαίνει». Σε μια σκηνή βλέπουμε τη βοηθό του -η οποία ανανεώνει το περιεχόμενο της τσάντας για κάθε ταξίδι- να διαβάζει τους τίτλους των βιβλίων που παραχώνει: δημοφιλή βιβλία όπως τα «Measure What Matters», «Bad Blood» και «Educated», αλλά και επιστημονικά βιβλία για θέματα όπως εμβόλια και κβαντομηχανική.

Φίλος του ανακαλεί στη μνήμη κάποιες διακοπές, στις οποίες ο Gates κουβάλησε μαζί του 14 βιβλία. «Δεν διαβάζει ένα βιβλίο για κάποιο θέμα, θα διαβάσει πέντε βιβλία γι’ αυτό το θέμα, κάποια από τα οποία είναι τόσο πυκνά σε νοήματα που δύσκολα θα τα διαβάσει ένας κοινός θνητός. Σχεδόν πάντα γνωρίζει πιο πολλά από ό,τι ο συνομιλητής του» λέει, σύμφωνα με το Forbes, ο φίλος.

«Το διάβασμα παραμένει ο βασικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνω και τεστάρω την ικανότητά μου να κατανοώ» είχε πει κάποτε ο άνθρωπος που έκανε αμύθητη περιουσία στον κόσμο των υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων. «Κάθε βιβλίο ανοίγει καινούργιες λεωφόρους γνώσης».

Στα περιθώρια των βιβλίων, σημειώνει έναν σκασμό πράγματα. Επίσης αφιερώνει χρόνο στο διάβασμα, χωρίς διακοπές. Σε μία σκηνή, τον βλέπουμε να βαδίζει προς μια μικρή, απομακρυσμένη καμπάνα, κουβαλώντας την πάνινη τσάντα του με τα καινούργια βιβλία. Κάθεται σ’ ένα μικρό γραφείο, με θέα στο νερό. Βάζει στο γραφειάκι μια Diet Coca, ένα notepad, ένα στιλό κι ένα βιβλίο. Παλιά, είχε πει ότι τα βιβλία ζητούν να αφιερώνεις τουλάχιστον μια ώρα κάθε φορά.

«Πρέπει ν’ αποφασίσεις για το τι θα ενδιαφερθείς» λέει ο Gates. Και στο τρίτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς, τον βλέπουμε να στέκεται μπροστά σε ένα ράφι της τεράστιας βιβλιοθήκης στο σπίτι του. Στο ράφι υπάρχουν 30 βιβλία τουλάχιστον, κάθε ένα από τον ίδιο συγγραφέα, τον Καναδό επιστήμονα για θέματα ενέργειας Vaclav Smil.

Μάθημα-κλειδί για την επιτυχία δίνει ο Bill Gates: «Στην πραγματικότητα, δεν αρχίζεις να γερνάς παρά μόνον όταν σταματάς να μαθαίνεις. Κάθε βιβλίο μού μαθαίνει καινούργια πράγματα ή με βοηθά να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά… Το διάβασμα τροφοδοτεί μια περιέργεια για τον κόσμο, που νομίζω ότι συνέβαλε στο να με ωθήσει στη σταδιοδρομία μου» είχε πει, σε παλιότερη συνέντευξή του.