Τι κρύβεται πίσω από τη δικαστική απόφαση για ομαδικές απολύσεις

Τι κρύβεται πίσω από τη δικαστική απόφαση για ομαδικές απολύσεις


Ποιες διεργασίες θέτει σε κίνηση η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής;

Λευτέρης Σαββίδης

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής φέρνει και πάλι επιτακτικά στο επίκεντρο το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης διαβάστηκε ως νίκη από το υπουργείο Εργασίας, καθώς πράγματι δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση η παρέμβαση μιας δημόσιας αρχής σε περίπτωση πρόθεσης ομαδικών απολύσεων από μια εταιρεία.

Την ίδια ώρα όμως, η Ευρώπη στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα, πως ο νόμος δεν είναι σαφής και περιέχει αοριστολογίες, επί των οποίων δεν γίνεται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Η επόμενη μέρα πιέζει λοιπόν την κυβέρνηση έτι περαιτέρω να φέρει αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της χώρας, ώστε να συμμορφώνεται με την κοινοτική οδηγία. Γιατί ανάγεται σε μείζον ζήτημα, τόσο για τη διαπραγμάτευση, όσο και από σειρά επιχειρηματιών το θέμα των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα που το 95% των επιχειρήσεών της είναι μικρές και μικρομεσαίες; Ποιοι οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους από λάθους χειρισμούς ή οπισθοχωρήσεις στο θέμα αυτό από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης;

Το NEWS 247 επικοινώνησε με την εργατολόγο Μαριετίνα Στεφανάτου, αλλά και με τον γραμματέα Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλο προκειμένου να φωτίσει περισσότερες πτυχές πίσω από την απόφαση, αλλά και την πραγματική σημασία των ομαδικών απολύσεων και της προσπάθειας απελευθέρωσής τους στην Ελλάδα.

Μια μικρή νίκη και μια επίσης μικρή ήττα
Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής προκάλεσε πολλή συζήτηση και ποικίλες αντιδράσεις. Η εργατολόγος Μαριετίνα Στεφανάτου σχολιάζει: “Είναι εν μέρει νίκη και εν μέρει ήττα της ελληνικής πλευράς. Κατ’ αρχήν κρίνει ότι είναι συμβατό με την κοινοτική οδηγία να υπάρχει μια εθνική ρύθμιση, όπου μια δημόσια αρχή να επιτρέπει ή να μην επιτρέπει τις ομαδικές απολύσεις”.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr