Τι λένε τα προγνωστικά για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τι λένε τα προγνωστικά για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
epa08464893 (FILE) - An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/RONALD WITTEK *** Local Caption *** 55115425 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι traders τιμολογούν πλέον πιθανότητα μεγαλύτερη του 40% για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι αγορές χρήματος στην ευρωζώνη έχουν ξεκινήσει να τιμολογούν μια πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ στα τέλη του επόμενου έτους, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η τράπεζα μπορεί να καταλήξει να σφίξει υπερβολικά τη νομισματική της πολιτική, πραγματοποιώντας μια σειρά από μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το καταθετικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης (bps) στο 0,75%. σε μια εμπροσθοβαρή κίνηση με στόχο να ελέγξει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η τράπεζα υπονόησε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να συνεχιστούν στις αρχές του 2023, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει την ευρωζώνη σε ύφεση.

Από εκείνη τη στιγμή, οι traders έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους σε μεγαλύτερες κινήσεις. Οι αγορές χρήματος τώρα τιμολογούν αυξήσεις επιτοκίων κατά περίπου 70 μονάδες βάσης τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Βλέπουν τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 2,7% περίπου στα μέσα του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP που επικαλείται το Reuters.

Ωστόσο, λόγω των αυξημένων προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια, οι traders άρχισαν επίσης να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια -οι αγορές χρήματος βλέπουν τα επιτόκια στο περίπου 2,6% έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της περασμένης εβδομάδας, αναμενόταν αύξηση των επιτοκίων κατά 90 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους, με κορύφωση γύρω στο 2,2% και στη συνέχεια διατήρησή τους σε αυτά τα επίπεδα.

Δημοσκόπηση του Reuters αναμένει ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 1,50% και θα παραμείνει εκεί, αλλά οι επενδυτικές τράπεζες Nomura, BofA και η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz είναι μεταξύ εκείνων που ήδη προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος ή το 2024.

Η αλλαγή από την περασμένη εβδομάδα είναι ότι οι traders τιμολογούν πλέον πιθανότητα μεγαλύτερη του 40% για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Φουλ επίθεση από τη Fed: Νέα σύσφιξη προσεχώς και πάνω από 4% το 2023

Πιο επιθετική στάση αναμένεται να σηματοδοτήσει η αύξηση επιτοκίων που έρχεται την επόμενη εβδομάδα από τους αξιωματούχους της Federal Reserve, προβλέπουν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα σκαρφαλώσουν στο 4% έως τον Δεκέμβριο και θα παραμείνουν υψηλά και το 2023.

Η ειδική Επιτροπή της Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, υποστηρίζουν. Η απόφαση θα ανακοινωθεί την προσεχή Τετάρτη στις 2 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τους 45 οικονομολόγους που κατέθεσαν τις εκτιμήσεις τους, ο στόχος θα ανέλθει στο 3% έως 3,25%, ενώ οι προβλέψεις της Fed κάνουν λόγο για 4% μέχρι το τέλος του έτους που θα ξεπεραστεί την επόμενη χρονιά, πριν επανέλθει στο 3,6% το 2024.

Πρόκειται για μετατόπιση πάνω από τις προβλέψεις της Fed τον Ιούνιο, κάτι που αντανακλά μια σκληρότερη μάχη κατά του πληθωρισμού, αφού η αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο.