Τι λένε τρία μεγάλα ευρωπαϊκά ινστιτούτα στατιστικής για τις ελληνικές εκλογές

Τι λένε τρία μεγάλα ευρωπαϊκά ινστιτούτα στατιστικής για τις ελληνικές εκλογές

Όπως σημειώνουν, η μέτρια ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να επηρεαστεί από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Τις εκλογές στην Ελλάδα και τις συνέπειές τους για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία πρόκειται να καταγράψει μια “μέτρια” ανάπτυξη στη διάρκεια των προσεχών τριμήνων, αξιολογούν τρία μεγάλα ευρωπαϊκά ινστιτούτα στατιστικής.

Οι κίνδυνοι οπισθοχώρησης στην Ευρωζώνη “συνδέονται κυρίως με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τις ενδεχόμενες συνέπειές του για τη σταθερότητα” της περιφέρειας, γράφουν από κοινού η INSEE (Γαλλία), η IFO (Γερμανία) και η ISTAT (Ιταλία).

Αντίθετα, μια συνέχιση της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου θα είχε θετική επίδραση.

Τα τρία ινστιτούτα προβλέπουν πως η ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι “μέτρια” στην Ευρωζώνη και θα ενθαρρύνεται κυρίως από το χαμηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου.

“Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, η δραστηριότητα αναμενόταν να συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο μέτριο ρυθμό με το τρίτο τρίμηνο του 2014 (+0,2%). Κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνα του 2015, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα καταγράψει μέτρια αύξηση κατά 0,3%, κυρίως χάρη στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης” αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Η εσωτερική ζήτηση, σύμφωνα με τα τρία ινστιτούτα, θα υποστηριχθεί από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, που αυξάνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στο μέτωπο των τιμών καταναλωτή, οι οποίες παρακολουθούνται στενά λόγω του φόβου για έναν αποπληθωρισμό που θα παρέλυε την Ευρωζώνη, οι INSEE, IFO και ISTAT εκτιμούν ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα φθάσει σ’ ένα “κατώτατο όριο το πρώτο τρίμηνο του 2015” και στη συνέχεια “θα αυξηθεί ελαφρώς” την άνοιξη.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφύγουν ένα Grexit» είναι ο τίτλος άρθρου του Τόνι Μπάρμπερ στην εφημερίδα Financial Times.

Σε αντίθεση με τις διπλές εκλογές της Ελλάδας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σημειώνει ο αρθρογράφος, το κεντρικό θέμα σήμερα δεν είναι το Grexit, αλλά το πώς ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας, προσθέτοντας: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ωστόσο, οι πιστωτές θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μία ειλικρινή και ενεργή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων».

Ως αντάλλαγμα, συνεχίζει ο Μπάρμπερ, θα πρέπει να κάνουν λιγότερο ενοχλητική την επιτήρηση της προσπάθειας αυτής, ανταποκρινόμενοι στην έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων να βρίσκονται κάτω από μία μορφή καθεστώτος ξένη τιμωρίας επί σχεδόν πέντε χρόνια. «Θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αν και λιγότερο από το 50% που προτείνει» προσθέτει.

Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι οι πιστωτές πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζει ο Μπάρμπερ. «Ίσως, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες, θα είναι μάταιο να μιλάμε για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για ισχυρές δεσμεύσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων, από μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει ο αρθρογράφος.