Τι μας δίδαξαν οι Golden State Warriors

Τι μας δίδαξαν οι Golden State Warriors
SAN JOSE, CA - OCTOBER 5: The Golden State Warriors huddle before facing off against the Toronto Raptors on October 5, 2015 at SAP Center in San Jose, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2015 NBAE (Photo by Noah Graham/NBAE via Getty Images)

Οι πρωταθλητές του NBA αποδίδουν την επιτυχία τους στη συντροφικότητα και το ομαδικό πνεύμα.

του Εντ Φράουενχαϊμ

Υπάρχει κάτι πραγματικά διαφορετικό στους Golden State Warriors, και δεν είναι μόνο το ότι είναι οι κάτοχοι του τίτλου του πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ – του γνωστού μας NBA. Σε οποιοδήποτε παιχνίδι κι αν τους δείτε, οι Warriors μοιάζουν σαν μια χαρούμενη παρέα εξάχρονων παιδιών. Οι παίκτες λένε ότι ο δεσμός μεταξύ τους είναι βασικός παράγοντας της επιτυχίας τους.

Αυτή η αίσθηση συντροφικότητας που βρίσκεται στον πυρήνα της ομάδας μπορεί να προσφέρει διδάγματα σε εταιρείες ως προς το πώς μπορούν να οικοδομήσουν μια κουλτούρα συνεργασίας και εμπιστοσύνης εντός τους

Ιδού τρεις κανόνες που ακολουθούν τόσο η κορυφαία ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ όσο και οι εταιρείες που προάγουν ομάδες με συνεργατικό πνεύμα εντός τους:

1. Να περνάς καλά

Οι Warriors λατρεύουν να παίζουν παρέα, κι αυτό μεταφράζεται σε μια ομαδική δουλειά με ενέργεια και δημιουργικότητα. Σε πρόσφατο παιχνίδι, αφού πάσαρε στον συμπαίκτη του Ντρέιμοντ Γκριν για να σκοράρει κάτω απ’ το καλάθι, ο Αντρέ Ιγκουοντάλα άρχισε να χορεύει σαν τρελός μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε εταιρείες με κουλτούρες υπερβολικής σοβαρότητας και πλήξης, η καινοτομία και η παραγωγικότητα μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά.

2. Να νοιάζεσαι για τον άλλον

Οι παίκτες των Warriors αγαπούν ο ένας τον άλλον σαν μια οικογένεια. «Είναι μια αδελφότητα» λέει ο forward της ομάδας Μάριζ Σπέιτς. «Υποστηρίζουμε όποιον βρίσκεται στο παρκέ, είτε για 30 λεπτά, είτε για δύο. Όλοι παίρνουν την ίδια αγάπη». Και σε μια επιχείρηση, η βαθύτερη σύνδεση μεταξύ συναδέλφων μπορεί να μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αφοσίωση στην αποστολή του οργανισμού.

3. Η συνεργασία είναι κλειδί

Ο κάθε παίκτης των Warriors έχει εντυπωσιακά αποθέματα ταλέντου, όμως βάζει στην άκρη την προσωπική δόξα για το καλό της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες ασίστ. Αυτή η έλλειψη εγωισμού κάνει την ομάδα επιτυχημένη. Και μπορεί να είναι σπάνια αυτή η ομαδική δουλειά δίχως εγωισμούς στον χώρο εργασίας, όμως αποτελεί συστατικό στοιχείο πολλών επιχειρηματικών success stories.