Τι μας είπε ο Τσίπρας για τις διαπραγματεύσεις

Τι μας είπε ο Τσίπρας για τις διαπραγματεύσεις

ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικό και εργασιακά είναι τα θέματα που «καίνε» για την κυβέρνηση, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται.

Τα μείζονα θέματα της ελληνικής οικονομίας τέθηκαν επί τάπητος στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Στον ενικό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε πως η κατάργησή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα:

«Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Eάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό -και θέλω να είμαι ειλικρινής- δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε».

«Διαφωνούμε με τους εταίρους στο ασφαλιστικό»

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το ζήτημα του ασφαλιστικού και οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά παραμένουν σημεία τριβής. Εξήγησε, παράλληλα, τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτά τα δύο θέματα:

«Έχουμε διαφωνία στα εργασιακά. Είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και η βούλησή μας να αποκαταστήσουμε αυτό το διαλυμένο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, έτσι κι εμείς θέλουμε να τις επαναφέρουμε. (…) Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει σταδιακά, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά θα το κάνουμε. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή που πήραμε» και προσέθεσε:

«Με τους εταίρους διαφωνούμε στο ασφαλιστικό, διαφωνούμε στην περικοπή των συντάξεων, έχουμε θέμα με τα εργασιακά, εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια. Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα».

«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές»

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός, σημειώνοντας όμως: «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές» και συμπλήρωσε: «Λέμε ότι αν είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιούσια μας για να βγούμε από την κρίση, να το κάνουμε παρότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Είναι μια από τις υποχωρήσεις μας. Εντούτοις ζητάμε να μην πηγαίνουν τα χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ένα μέρος του τουλάχιστον να επενδύεται στην πραγματική οικονομία, να δίνει θέσεις εργασίας, να πολλαπλασιάζεται ως ανάπτυξη και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα – αυτό ενδεχομένως να μην μπορεί να καταστεί εφικτό για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει – μια συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, η λογική των αναπτυξιακών κοινοπραξιών, γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ένα διαρκές έσοδο που θέλουμε να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα»

Κάνοντας λόγο για το πού έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε: «Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια. Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων» και προσέθεσε:

«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές, ώστε να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης και έχοντας αποκαταστήσει τις γέφυρες να συζητήσουμε με μία άνεση, που δεν την βλέπουμε πλέον, γιατί έχουμε καθυστερήσει δραματικά όχι με δική μας ευθύνη, να προετοιμάσουμε το έδαφος με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία και τους κανόνες της ευρωζώνης για μια μεγάλη συμφωνία. Έτσι κάνουμε μια υποχώρηση και λέμε ελάτε να τα βρούμε, ώστε να συμφωνήσουμε στη συνέχεια».

«Απόλυτο φιάσκο» η συνέντευξη Τσίπρα, δηλώνει ο Κ. Καραγκούνης
Για «απόλυτο φιάσκο ή ολοκληρωτική καταστροφή» κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην εκπομπή enikos, στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, επισημαίνει: «Αφού μάθαμε ότι η “περήφανη διαπραγμάτευση” ήταν όλη λάθος, αφού ξεχάστηκαν οριστικά η κατάργηση του μνημονίου, η διαγραφή χρέους, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολογήτου, τελικά ομολογούν ότι οδηγούνται είτε σε “κωλοτούμπα” είτε σε δημοψήφισμα για δραχμή».

Διαβάστε ακόμη: 

Τέλος στα σενάρια εκλογών από τον Τσίπρα

Τσίπρας: Οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι ομαδικές απολύσεις, ΦΠΑ και περικοπές στις συντάξεις