Τι μας κρύβει το Facebook: Δύο αποκαλυπτικές ιστορίες για τον τεχνολογικό κολοσσό

Τι μας κρύβει το Facebook: Δύο αποκαλυπτικές ιστορίες για τον τεχνολογικό κολοσσό
Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies before the House Judiciary Subcommittee on Antitrust, Commercial and Administrative Law hearing on "Online Platforms and Market Power" in the Rayburn House office Building on Capitol Hill in Washington, DC on July 29, 2020. (Photo by MANDEL NGAN / POOL / AFP) Photo: AFP

του Kevin T. Dugan

Η Wall Street Journal δημοσίευσε δύο σημαντικές ιστορίες σχετικά με την εσωτερική λειτουργία του Facebook. Η πρώτη, σχετικά με ένα εσωτερικό πρόγραμμα που ονομάζεται XCheck, επέτρεπε σε διασημότητες, πολιτικούς και άλλους επώνυμους χρήστες να παραβιάζουν τους κανόνες της εταιρείας κοινωνικών μέσων σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δημοσιευτεί.

Σε ένα παράδειγμα, το Facebook κράτησε ανηρτημένες τις γυμνές φωτογραφίες μιας γυναίκας που δημοσιεύτηκαν από τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιρικό σταρ Νεϊμάρ, κάτι που πολλοί χαρακτήρισαν ως κίνηση εκδίκησης. (Ο Νεϊμάρ ισχυρίζεται ότι δεν έκανε τίποτα λάθος). Η ανάρτηση έφτασε σε εκατομμύρια χρήστες και παρόλα αυτά, παρέμεινε για σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα προτού κατέβει, λόγω των ειδικών προνομίων που έχουν δοθεί σε διάσημους.

Αυτό είναι, φυσικά, αντίθετο με τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται οι αναρτήσεις των μέσων χρηστών. Όπως έγραψαν οι New York Times τον περασμένο μήνα, το Facebook πλήρωνε την εταιρεία συμβούλων Accenture έως και 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να αφαιρεί αναρτήσεις με πορνογραφία, ρητορική μίσους και άλλο ακατάλληλο περιεχόμενο.

Το μήνυμα: Οι κανόνες ισχύουν για μερικούς, αλλά όχι για όλους.

Και τώρα, η  Wall Street Journal δημοσίευσε ακόμα μια αποκαλυπτική ιστορία βασισμένη σε μια φαινομενικά τεράστια συλλογή εγγράφων που, σύμφωνα με την εφημερίδα, περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της εταιρείας στην «ψυχική υγεία των εφήβων, τον πολιτικό λόγο και την εμπορία ανθρώπων». Αυτή η ιστορία επικεντρώνεται στο Instagram, την εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών που το Facebook απέκτησε το 2012 έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία, βασισμένα στην εσωτερική έρευνα του Facebook σχετικά με τις επιπτώσεις του Instagram:

  • Το Instagram επιδεινώνει την εικόνα που έχουν τα έφηβα κορίτσια για το σώμα τους στο 30% των έφηβων κοριτσιών.
  • Το 13% των Βρετανών χρηστών και το 6% των Αμερικανών χρηστών δήλωσαν ότι το Instagram τους έκανε να αποκτήσουν τάσεις αυτοκτονίας.
  • Ο Mark Zuckerberg έχει ενημερωθεί για αυτήν την έρευνα.

Η έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο του Instagram στους εφήβους, παρεμπιπτόντως, δεν είναι δημόσια διαθέσιμη. Όταν ζητήθηκε από βουλευτές, αυτή ήταν η απάντηση του Facebook, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Το Facebook είπε επίσης στους γερουσιαστές ότι η εσωτερική του έρευνα είναι αποκλειστική και ‘διατηρείται εμπιστευτική για να προωθήσει τον ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο και το brainstorming εντός της εταιρείας».

Το Facebook δήλωσε στην WSJ ότι θα συνεργαστεί με ερευνητές και το Κογκρέσο για τη διάθεση του ερευνητικού υλικού.