Τι να περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας

Τι να περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας
epa02996220 Britiah Home Secretary Theresa May arrives for a cabinet meeting at Downing Street in London, Britain, 08 November 2011. An inquiry has been launched into the UK border force amid claims that hundreds of thousands of people were allowed to enter Britain without proper checks during the summer of 2011. The head of the UK Border Agency, Brodie Clark, faces the sack, after guards quietly dropped certain passport checks. Home secretary Theresa May has asked the chief inspector of the UK Border Agency, John Vine, to investigate and will make a statement to parliament 08 November 2011. EPA/ANDY RAIN

Γιατί η Τερέζα Μέι μοιάζει περισσότερο στην Άνγκελα Μέρκελ παρά στη Μάργκαρετ Θάτσερ.

του Τζέφρι Σμιθ

Η Τερέζα Μέι είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ακολουθώντας τα βήματα της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αλλά πόσα κοινά έχουν οι δυο τους, πέρα από την κοινή κομματική στέγη και το φύλο;

Όχι πολλά, αν κρίνουμε από την ομιλία της Μέι την περασμένη Δευτέρα στο Μπέρμινχαμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας και κέντρο της βιομηχανικής περιοχής των Midlands. Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας θα μπορούσε να έχει γραφτεί από τους συμβούλους του Τόνι Μπλερ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης μιας ενωτικής κυβέρνησης που ως βασική προτεραιότητα θα έχει τη διόρθωση των υπερβολών του καπιταλισμού.

Τι υποσχέθηκε η Μέι; Καταρχήν, ότι το Brexit σημαίνει Brexit. Βεβαίως, έχοντας υποστηρίξει την εκστρατεία υπέρ του Remain στο δημοψήφισμα, η Μέι θα χρειαστεί να δουλέψει σκληρά για να πείσει το κόμμα και τη χώρα της ότι πιστεύει πραγματικά στην έξοδο από την Ευρ. Ένωση. Αλλά από το δημοψήφισμα και μετά, έχει υπάρξει συνεπής ως προς την ανάγκη υλοποίησης του αποτελέσματος: «Το Brexit σημαίνει Brexit και εμείς θα το μετατρέψουμε σε επιτυχία. Δεν θα υπάρξει απόπειρα επανόδου από την πίσω πόρτα, ούτε δεύτερο δημοψήφισμα» δήλωσε.

Βεβαίως, κανείς δεν ξέρει ποιοι θα είναι οι όροι του Brexit. Το κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσο η Μέι θέσει ως άμεση προτεραιότητα την πρόσβαση της χώρας στην Κοινή Αγορά της ΕΕ, ή την ελαχιστοποίηση της επίδρασης του Brexit στις επιχειρήσεις, ή τον έλεγχο επί των μεταναστευτικών ροών από την ΕΕ. Η ομιλία της, όμως, δεν αποκάλυψε κάτι επ’ αυτού.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τον ρόλο που έπαιξε η διογκούμενη ανισότητα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Μέι είπε ότι θα αντιμετωπίσει το «παράλογο, μη υγιές, και αυξανόμενο χάσμα» μεταξύ των προνομιούχων στελεχών και των υπαλλήλων. Η ίδια προέκρινε ένα «όραμα μιας χώρας που δουλεύει για τον καθένα – και όχι για τους λιγοστούς προνομιούχους», εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην προβληματική εταιρική διακυβέρνηση που ευθύνεται για την κακή φήμη των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η Μέι υποστηρίζει την αντιπροσώπευση των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο. Ταυτόχρονα, θα ήθελε και συμμετοχή καταναλωτών. Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη οι μέτοχοι να έχουν μεγαλύτερο λόγο πάνω στους μισθούς των στελεχών, καθιστώντας υποχρεωτική και όχι συμβουλευτική την ετήσια ψηφοφορία των μετόχων γύρω από τις αμοιβές μπόνους των στελεχών.

«Είμαστε το Συντηρητικό Κόμμα και, ναι, είμαστε το κόμμα των επιχειρήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τα πάντα» τόνισε η Μέι.

Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανισότητας, σε αντίθεση με το κόμμα της που παραδοσιακά δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό. «Αν γεννηθείς φτωχός, θα πεθάνεις κατά μέσο όρο εννιά χρόνια νωρίτερα από τους άλλους. Αν είσαι μαύρος, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σου συμπεριφέρεται σκληρότερα απ’ ό,τι αν είσαι λευκός. Αν είσαι ένα παιδί της εργατικής τάξης, έχεις λιγότερες πιθανότητες να πας στο πανεπιστήμιο…».

Η Μέι έκανε αναφορά και στο «διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ ενός πλούσιου Λονδίνου και της υπόλοιπης χώρας». Υπενθυμίζουμε ότι το Λονδίνο ψήφισε με διαφορά υπέρ του Remain, ενώ τα Midland ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit.

Πηγή: fortune.com