Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Τζον Κέρι για την Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Τζον Κέρι για την Ελλάδα

Την Αθήνα επισκέπτεται την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το Κυπριακό αλλά και ζητήματα ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και ενεργειακά θέματα βρίσκονται στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίο πραγματοποιεί την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μεταβαίνει στην πρωτεύουσα μετά την επίσκεψή του στη Λευκωσία. Όπως ανακοινώθηκε, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 11.40 το πρωί, ενώ στις 12.30 θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι το Κυπριακό αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της ρωσοτουρκικής έντασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Η επίσκεψη του Τζον Κέρι θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την κρίση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ειδικότερα, όσον αφορά το ενεργειακό πεδίο, έπειτα από το πάγωμα των συζητήσεων για τον ρωσικό αγωγό TurkStream, η πορεία των αγωγών TAP και IGB που στηρίζει η Ουάσινγκτον θα αποτελέσουν το επίκεντρο των επαφών των δύο πλευρών όσον αφορά τα ενεργειακά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια, Άμος Χοκστάιν, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και είχε στηρίξει κατά τη διάρκεια των επαφών του με Έλληνες αξιωματούχους τους δύο αυτούς αγωγούς.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου, είχε αναβληθεί λόγω της Διαδικασίας της Βιέννης που άνοιξε αιφνιδίως σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης για το Συριακό.