Τι περιλαμβάνει το «παζάρι» Eldorado και ελληνικής κυβέρνησης

Τι περιλαμβάνει το «παζάρι» Eldorado και ελληνικής κυβέρνησης
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η εταιρία ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών της, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ELDORADO GOLD/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υψηλότερα δικαιώματα χρήσης για τα project εξόρυξης και νέες θέσεις εργασίας. Αυτά είναι τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Eldorado Gold. Η καναδική εταιρεία δηλώνει ανοιχτή στη συζήτηση των θεμάτων αυτών και τονίζει πως περιμένει δύο άδειες για να αρχίσει και πάλι εργασίες στις Σκουριές.

Αναζητεί δε στρατηγικό εταίρο για να καλύψει τη χρηματοδότηση. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν τα πράγματα με ταχύτερους  ρυθμούς, ωστόσο η Αθήνα ξεκαθαρίζει: Ο στόχος δεν είναι η συμφωνία με όποιο κόστος.

Τη θέση της ελληνικής πλευράς περίεγραψε στο Reuters o Κωστής Χατζηδάκης. Σε χθεσινή του συνέντευξη είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με μία σύμβαση, η οποία από τη μία πλευρά θα στέλνει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις μήνυμα και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα δικαιώματα χρήσης και ξεκάθαρη περιβαλλοντική προστασία σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Όπως σημείωσε, αυτό που είπε η κυβέρνηση στην Eldorado Gold είναι ότι δεν θέλει να καθυστερήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Ωτσόσο, διεμήνυσε «αυτό εξαρτάται και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με όποιο κόστος».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του εξορυκτικού ομίλου, Τζορτζ Μπερνς, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο στο περιθώριο του Denver Gold Forum διαβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για υψηλότερα δικαιώματα στην Ελλάδα, καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατό τις άδεις για τις Σκουριές.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι αναζητά στρατηγικό εταίρο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο κόστος του project, που ανέρχεται σε 680 εκατ. δολάρια.

Όπως έχει γράψει πρόσφατα η «N» η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε επένδυση που σχετίζεται με τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και την υλοποίηση υποστηρικτικών κατασκευών για την επανεκκίνηση του project των Σκουριών. Όπως τονίζεται, η επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές είναι αλληλένδετη με την εξασφάλιση της άδειας δόμησης του κτηρίου του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Επίσης προχωρούν οι συζητήσεις και για την επένδυση της καναδικής εταιρείας στη Θράκη και συγκεκριμένα στο Πέραμα Έβρου.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει καταθέσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο στο Πέραμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά η έγκρισή της εκκρεμεί.