Τι πιστεύουν 700 ιδρυτές startups για το 2017

Τι πιστεύουν 700 ιδρυτές startups για το 2017

Aισιοδοξούν, όσο παράλογο κι αν ακούγεται.

της Έριν Γκρίφιθ

Η First Round Capital δημοσίευσε την ετήσια της έρευνα γνώμης που περιλαμβάνει τις απαντήσεις πάνω από 700 ιδρυτών startups στις ΗΠΑ. Η εικόνα που αποτυπώνεται αντανακλά ένα σώμα ανθρώπων που είναι σύνθετο και, κάποιες φορές, αντιφατικό. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός αυτό – πρέπει να είσαι λίγο παράλογος για να ξεκινήσεις μια startup.

Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας:

– Σχεδόν 20% είναι σίγουροι ότι οι εταιρείες τους θα αξίζουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά ένα αντίστοιχο ποσοστό ιδρυτών αναγκάστηκαν να απολύσουν προσωπικό φέτος.

– Ο νούμερο 1 λόγος που οι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι η επιχείρησή τους θα μπορούσε να αποτύχει είναι η αδυναμία συγκέντρωσης περαιτέρω κεφαλαίου. Όχι η κακή διοίκηση, ούτε η έλλειψη συμβατότητας μεταξύ προϊόντος και αγοράς. Κι όμως, μόλις 39% βελτιστοποιούν την επιχείρησή της με στόχο την κερδοφορία, έναντι 61% που τη βελτιστοποιούν με στόχο την ανάπτυξη. Και μόλις 13% είναι ήδη κερδοφόρες.

– 57% πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε μια φούσκα (έναντι 73% πέρυσι). Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι θα είναι δυσκολότερη η συγκέντρωση κεφαλαίου τους ερχόμενους μήνες, και τα δύο τρίτα αυτών θεωρούν ότι οι επενδυτές θα έχουν το πάνω χέρι. Κι όμως! Μόλις 15% παραδέχονται ότι η εταιρεία τους δεν πρόκειται να αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο παραλογισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους…

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η απόλυτη ισοτιμία των δύο φύλων στον κόσμο των startups απέχει μόλις 14 χρόνια από σήμερα, παρόλο που 11% διοικούν επιχειρήσεις χωρίς ούτε μία γυναίκα εργαζόμενη και 61% έχουν διοικητικά συμβούλια που απαρτίζονται μόνο από άντρες.

Και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο ωριμότητας είναι οι χειρότερες ως προς το θέμα της ισότητας των δύο φύλων, καθώς εμφανίζουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν ούτε μία γυναίκα στα διοικητικά τους συμβούλια.