Τι πιστεύουν οι φίλαθλοι για το πιο σκανδαλώδες Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε ποτέ;

Τι πιστεύουν οι φίλαθλοι για το πιο σκανδαλώδες Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε ποτέ;
epa09860273 A handout photo made available by FIFA on 30 March 2022 shows Al Rihla, the Official Match Ball for the FIFA World Cup Qatar 2022. Al Rihla means 'the journey' in Arabic and is inspired by the culture, architecture, iconic boats and flag of Qatar according to the FIFA press release. EPA/MOHAMED ALI ABDELWAHID / FIFA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Μουντιάλ που ξεκινά σε λίγες μέρες στο Κατάρ είναι το πιο ακριβό και το πιο αμφιλεγόμενο στην ιστορία της διοργάνωσης. Πώς αισθάνονται οι φίλαθλοι γι'αυτό;

Το μακρινό 2010, όταν ανακοινώθηκε η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από τη FIFA στο Κατάρ, υπήρξε ευρεία δυσπιστία και οργή. Το πολύ κακό ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, οι αναφορές για αποτρόπαια μεταχείριση των μεταναστών-εργατών και οι χιλιάδες θάνατοι κατά την κατασκευή νέων γηπέδων και υποδομών, οδήγησαν πολλές ακτιβιστικές οργανώσεις να καλέσουν μεγάλα brands αλλά και οπαδούς να μποϊκοτάρουν το τουρνουά.

Ωστόσο, παρά το κύμα αντιδράσεων, η ιδέα του μποϊκοτάζ φαίνεται να έχει πέσει στο κενό ιδιαίτερα από την πλευρά του κοινού. Όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα της Statista, όταν πρόκειται για ποδοσφαιρόφιλους, στην Αγγλία συγκεκριμένα, η αγάπη για το ποδόσφαιρο ξεπερνά κάθε κίνητρο για μποϊκοτάζ. Αναλύοντας περισσότερο το συγκεκριμένο θέμα, συμπεραίνουμε ότι οι φίλαθλοι πιστεύουν ότι το να “αλλάξουν κανάλι” αυτή τη χρονική στιγμή θα έχει μικρό αποτέλεσμα. Άλλωστε, το να παρακολουθεί κανείς αγώνα στην τηλεόραση είναι δωρεάν, οπότε δεν παρέχει άμεση οικονομική υποστήριξη στο τουρνουά.

Οι φίλαθλοι μεταφέρουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης του μποϊκοτάζ στα μεγάλα brands που έχουν επιτρέψει την εισροή μεγάλων χρηματικών ποσών στη διοργάνωση. Τούτου λεχθέντος, μόλις το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει τα brands που δίνουν χορηγίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Παράλληλα, ένας στους πέντε ανέφερε ότι πιστεύει πως οι οπαδοί και η εθνική ομάδα της Αγγλίας πρέπει να “γυρίσουν την πλάτη” στο τουρνουά, ενώ μόνο το 4% των ποδοσφαιρόφιλων δήλωσε ότι δεν θα παρακολουθούσε τους αγώνες που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 20 Νοεμβρίου.

Πηγή: Statista