Τι προκάλεσε την αύξηση της κατανάλωσης καυσιμών το 2015

Τι προκάλεσε την αύξηση της κατανάλωσης καυσιμών το 2015
Με προβλήματα αναμένεται η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, καθώς απέβη άκαρπη η συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και των πρατηριούχων για το θέμα της εξίσωσης των φόρων για του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, Κυριακή 14 Οκτωβρίου2012. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Θετικές τάσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης διαπιστώνει αναλυτική έρευνα της IBHS.

Ο εγχώριος κλάδος του χονδρικού εμπορίου καυσίμων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε το 2015, η εγχώρια ζήτηση καυσίμων αυξήθηκε περαιτέρω, γεγονός που προήλθε από την άνοδο που σημειώθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ θετική παράμετρο αποτέλεσε και η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών του Brent.

Αναλυτικά, το 2015 καταναλώθηκαν συνολικά 7,2 εκ. τόνοι καυσίμων, ποσότητα μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 6,7% (ή κατά 450.000 τόνους). Επομένως, ο ρυθμός αύξησης εμφάνισε σαφή επιτάχυνση σε σχέση με την ήπια άνοδο του 2014 (+2,5%).

Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατανάλωση του οποίου αυξήθηκε απότομα κατά 43,3%, στους 1,39 εκ. τόνους (+420.000 τόνοι), λόγω της μείωσης του Ε.Φ.Κ. στα τέλη του 2014. Η πωληθείσα ποσότητα πετρελαίου κίνησης συνέχισε την ανοδική πορεία των προηγούμενων δύο ετών, καταγράφοντας αύξηση 2,9%, στους 2,52 εκ. τόνους, με την αγορά να έχει ευνοηθεί από την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως, η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε περαιτέρω στους 2,46 εκ. τόνους, υποχωρώντας κατά 2,6% έναντι του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2010 και μετά πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αυξήσεις σε Φ.Π.Α. και Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα με σκοπό την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Οι επιβαρύνσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του Brent, οδήγησαν στη σταδιακή άνοδο των εγχώριων λιανικών τιμών έως και το 2013. Ωστόσο την τελευταία διετία παρατηρείται αποκλιμάκωση λόγω της σημαντικής υποχώρησης που καταγράφεται στις τιμές του αργού.

Αναφορικά με τη βενζίνη, παρά την πτώση των τιμών, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. λόγω των φόρων (στις αρχές Μαίου αποτελούσαν το 67,6% της λιανικής τιμής).

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω ανάκαμψη στην αγορά καυσίμων. Η κατανάλωση ωστόσο θα τονωθεί και με την υλοποίηση παρεμβάσεων για τη φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών, ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές λιανικής, ιδίως στη βενζίνη».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 15 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 υποχώρησε περαιτέρω κατά 2,7% στα €9,76 δισ.
  • Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 26,5%, στα €85,49 εκ., ενώ οι προ φόρων ζημιές περιορίστηκαν στα €62,41 εκ., από €79,43 εκ. το 2013.
  • Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ παρέμειναν στο 0,8% και -0,2% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 3,3 προς 1, παραμένοντας ωστόσο υψηλή.