Τι προβλέπει η PwC για το νέο έτος

Τι προβλέπει η PwC για το νέο έτος
Photo:

Οι πέντε σημαντικότερες προβλέψεις των οικονομολόγων της εταιρείας για το 2015.

Τη μελέτη «Global Economic Watch» στην οποία οι οικονομολόγοι της PwC παρουσιάζουν τις πέντε σημαντικότερες προβλέψεις τους για το 2015, έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι οι ΗΠΑ θα επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης, η Κίνα θα κινηθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς, η Ινδία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω του 6%, ενώ η οικονομική ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική (SSA) θα ξεπεράσει για 15η συνεχή χρονιά τον ρυθμό παγκόσμια ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι η ταχύτερη από το 2005: Κατά τη διάρκεια του 2014, η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε κάτω του 6% και εκτιμάται ότι αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, θα συμβάλουν στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Στο βασικό τους σενάριο οι οικονομολόγοι της PwC προβάλουν την οικονομία των ΗΠΑ με μία ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% για το 2015, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2005. Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν περίπου με 3% στην αύξηση του ΑΕΠ το 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη συνεισφορά της σε ένα μόνο έτος από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Επίσης, η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται ότι θα κινηθεί στους χαμηλότερους ρυθμούς της από το 1990. Ειδικότερα, αναμένεται ότι η Κίνα θα συμβάλει το μέγιστο στην παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015. Ωστόσο, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης του 7,2% θα είναι ο χαμηλότερος από το 1990 και τα υψηλά επίπεδα οφειλών θέτουν ορισμένα ρίσκα όσον αφορά το κυρίως σενάριο της μελέτης.

Ωστόσο δύο άλλες οικονομίες των χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα. Ειδικότερα, στη Ρωσία, αναμένεται το ΑΕΠ να συρρικνωθεί μέσα στο 2015, ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων και στη Βραζιλία αναμένεται αργή ανάπτυξη. Στο βασικό σενάριο, η πρόβλεψη των οικονομολόγων της PwC είναι ότι η οικονομία της χώρας θα έχει ανάπτυξη της τάξεως του 1% μόνο. Στο σύνολό τους, αναμένεται ότι η συνεισφορά των χωρών του BRIC στην παγκόσμια ανάπτυξη θα έχει πτώση το 2015 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περίπου στο 33%.

Ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη
Ο χαμηλός πληθωρισμός οδηγεί σε ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing) στην Ευρωζώνη: Το 2015 εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός αλλά και η ανάπτυξη θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση και να καμφθεί ο αποπληθωρισμός.

Ισχυρή ανάπτυξη για την Ινδία
Η Ινδία αναμένεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω του 6%: Μετά από μία περίοδο ανάπτυξης κάτω του 6% από το 2012, εκτιμάται ότι το 2015 μπορεί να είναι η χρονιά κατά την οποία η Ινδία θα αλλάξει πορεία, με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου στο 7%. Στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου πιθανώς να προκαλέσουν αύξηση του ΑΕΠ, να μειώσουν την πίεση όσον αφορά το τρέχον οικονομικό έλλειμμα της Ινδίας και να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού.
Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, οι οικονομολόγοι της PwC εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός του Φεβρουαρίου του 2015 κάνει ένα βήμα προς την εφαρμογή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα τονώσουν την οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική (SSA) θα ξεπεράσει για 15η συνεχή χρονιά την παγκόσμια ανάπτυξη: Αναμένεται ότι το συνολικό ΑΕΠ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της υποσαχάριας Αφρικής (σε αντίστοιχους όρους αγοραστικής δύναμης) –η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα και η Αιθιοπία– θα ξεπεράσει της Ιταλίας το 2015. Για τις επιχειρήσεις, αυτό είναι ένα περαιτέρω δείγμα των δυνατοτήτων επένδυσης στην περιοχή της SSA.