Τι πρόβλημα έχει ο Jack Dorsey με το Ethereum;

Τι πρόβλημα έχει ο Jack Dorsey με το Ethereum;
epa05032956 Jack Dorsey, co-founder and CEO of Twitter and of mobile payments company Square, does an interview after the start of trading of Square on the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, New York, USA, 19 November 2015. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Robert Hackett

Ο Jack Dorsey δεν είναι οπαδός του κρυπτονομίσματος Ethereum.

Σε ένα πρόσφατο tweet που εκθειάζει τις αρετές ενός εργαλείου που ονομάζεται Vicariously, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν προσαρμόσιμες λίστες Twitter, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Twitter και της Square συμπεριέλαβε μια όχι και τόσο διακριτική κριτική προς τον αντίπαλο του Bitcoin. Παρουσιάζοντας ένα στιγμιότυπο οθόνης από τη δική του ροή, ο Dorsey παρουσίασε μια ανάρτηση – από έναν «μαξιμαλιστή» του Bitcoin, ένα άτομο που ευνοεί το Bitcoin πέρα και πάνω από κάθε νομισματική εναλλακτική – η οποία κατακεραύνωνε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από το Ethereum ως «απάτη».

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν το RT του Dorsey ισοδυναμεί με έγκριση, ο ίδιος έδιωξε την όποια αμφιβολία μια ώρα αργότερα. Αφότου ένας σχολιαστής αστειεύτηκε ότι το tweet που έδειξε ο Dorsey ήταν μια «απόλυτη σύμπτωση, είμαι σίγουρος», ο Dorsey απάντησε: «Δεν υπάρχουν συμπτώσεις».

Εδώ και χρόνια, ο Dorsey έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι το Bitcoin θα γίνει το native νόμισμα του Διαδικτύου, ενώ υποστηρίζει ότι δεν θα επενδύσει στο Ethereum. Νωρίτερα φέτος, οι λάτρεις του Ethereum ένιωσαν να …τσουρουφλίζονται όταν το Twitter χρησιμοποίησε το hashtag #ETH για να εμφανίσει τη σημαία της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι ως μία συντομογραφία του Ethereum. Όταν κάποιος πρότεινε πρόσφατα το Twitter να ενσωματώσει τα ψηφιακά πορτοφόλια Ethereum, ο Dorsey αντέτεινε μια άλλη πρόταση: «να μπορεί όμως να συνδεθεί με ένα πορτοφόλι Lightning», μια αναφορά στην τεχνολογία που υποστηρίζει τις πληρωμές Bitcoin.

Παρά την επιμονή του Dorsey ότι «δεν τρολάρει» τους ανθρώπους του ETH, φαίνεται σε κάθε ευκαιρία να στρέφει τα βέλη του προς το πλήθος των alt-coin. Οι επανειλημμένες, αντιληπτές προσβολές ώθησαν τον Gary Tan, έναν πρώιμο επενδυτή στο Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης της Αμερικής, να αναλογιστεί πρόσφατα: «Το ότι ο Jack είναι υποστηρικτικός μόνο προς το Bitcoin είναι το μεγαλύτερο μυστήριο για μένα. Καμία εξήγηση;».

Πρόσφατα μίλησα με τον Diogo Mónica, συνιδρυτή και πρόεδρο της Anchorage, μιας από τις νεότερες ομοσπονδιακά εγκεκριμένες τράπεζες, ο οποίος έχει την εξής άποψη: Για τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2011, ο Mónica ηγήθηκε μιας ομάδας ασφαλείας ως πρώιμος υπάλληλος της Square. «Έχοντας δει τα πράγματα εκ των έσω, γνωρίζω τον Jack. Ξέρω πώς σκέφτεται», μου είπε ο Mónica.

Ο Mónica εξήρε την ευρεία υποστήριξη του πρώην αφεντικού του για τα κρυπτονομίσματα. Η Square χρηματοδοτεί προγραμματιστές λογισμικού ανοικτού κώδικα για να εργαστούν σε έργα Bitcoin, κατέχει Bitcoin στον ισολογισμό της και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα «αποκεντρωμένης χρηματοδότησης» που σχετίζεται με το Bitcoin. Ο Dorsey κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον μεγάλο επιχειρηματικό ηγέτη για να προωθήσει την υπόθεση των κρυπτονομισμάτων.

Η προσκόλληση στο Bitcoin «είναι μια πολύ καλή, νικηφόρα κίνηση», συνέχισε ο Mónica. «Αν είχατε τη δυνατότητα να βοηθήσετε κάτι που έχετε μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα πετύχει, έχει νόημα για εσάς να επενδύσετε όλη σας την προσπάθεια και το χρόνο σας σε αυτό».

Ωστόσο, ο Mónica δεν υιοθετεί προσωπικά την ίδια νοοτροπία. «Δεν συμμερίζομαι την άποψή του ότι είναι ένας κόσμος μόνο για Bitcoin. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η κυριαρχία του Bitcoin μειώνεται, πολύ λίγοι από τους πελάτες της Anchorage έχουν μόνο Bitcoin», δήλωσε ο Mónica, αναφερόμενος στο πελατολόγιο της τράπεζας που αποτελείται από θεσμικούς επενδυτές, κυρίως εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και hedge funds.

Η άποψη του Mónica μπορεί να επιβεβαιωθεί και από αλλού. Η Coinbase, η οποία ανακοίνωσε ένα εκπληκτικά κερδοφόρο τρίμηνο αυτή την εβδομάδα, κερδίζοντας 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε για πρώτη φορά ότι ο όγκος συναλλαγών του Ethereum ξεπέρασε το Bitcoin στα ανταλλακτήριά της στο πιο πρόσφατο τρίμηνο. Το Ethereum αντιπροσώπευε το 26% του συνόλου των συναλλαγών κατά τη διάρκεια της περιόδου, από 21% το προηγούμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με το 24% του όγκου συναλλαγών του Bitcoin, από 39% την ίδια περίοδο.

Πηγή: Fortune.com