Τι σημαίνει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s

Τι σημαίνει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s
epa03333954 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows a sign displaying the name of the Standard & Poor's financial rating services in its offices in Paris, France. Credit rating agency Standard & Poor's on 02 August 2012 renewed its top AAA ranking of Germany's long-term sovereign debt, due to the country's 'strong economic fundamentals.' In its statement Standard & Poor's said 'Germany has a highly diversified and competitive economy with a demonstrated ability to absorb large economic and financial shocks.' EPA/IAN LANGSDON

Πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης.

Η Standard & Poor’s ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία από CCC+ σε Β-,διατηρώντας σταθερή την προοπτική, ωστόσο, πίσω από την αναβάθμιση κρύβονται μια σειρά από δυσμενείς προβλέψεις.

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος βλέπει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στο Μάρτιο με συμβιβασμό, όπως εκτιμά, κυβέρνησης και θεσμών, που θα οδηγήσει από τη μια σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και σε μείωση συντάξεων, όπως ζητά το ΔΝΤ.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει, σύμφωνα με την S&P, σε έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία θα έρθει με τη μορφή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος στην πληρωμή τόκων και με επιμήκυνση στις λήξεις των δανείων.

Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι η πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, στο τέλος του τρίτου προγράμματος, το 2019 είναι χαμηλή.

Βλέπει, ακόμη και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη, όπως την χαρακτηρίζει πρόβλεψη για ρυθμούς αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ της τάξεως του 5% και παραμείνει το τρέχον χαμηλό κόστος δανεισμού, θα χρειαστούν τουλάχιστον 13 χρόνια πριν το χρέος της γενικής κυβέρνησης να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ και, μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα υλοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 20 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της S&P, υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη και μετρήσιμη πρόοδο στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρση των κεφαλαιακών περιορισμών ή μια σημαντική διαγραφή χρέους.

Αντίθετα, προαναγγέλλουν νέα υποβάθμιση σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί με το Μνημόνιο, ενώ σε περίπτωση που συνεχιστεί η παρατεταμένη προβληματική εφαρμογή του προγράμματος, υποστηρίζουν ότι η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία.