Τι σημαίνει η νέα επένδυση της Παπαστράτος για την Ελλάδα

Τι σημαίνει η νέα επένδυση της Παπαστράτος για την Ελλάδα
Ï ðñüåäñïò êáé äéåõèýíùí óýìâïõëïò ôçò êáðíïâéïìç÷áíßáò ÐÁÐÁÓÔÑÁÔÏÓ ×ñÞóôïò ×áñðáíôßäçò ìéëÜåé óôçí ðáñïõóßáóç ôçò íÝáò åðÝíäõóçò ôçò åôáéñåßáò ãéá ôçí ðáñáãùãÞ ôïõ íÝïõ êáðíéêïý ðñïúüíôïò IQOS óôçí åëëçíéêÞ áãïñÜ, óå åêäÞëùóç óôï ÆÜððåéï ÌÝãáñï, ÔåôÜñôç 22 Ìáñôßïõ 2017. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Θα επενδυθούν 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 400 θέσεις εργασίας - Η Phillip Morris δείχνει το μέλλον της καπνοβιομηχανίας.

«Ψήφο εμπιστοσύνης» για ακόμη μια φορά δίνει στην ελληνική οικονομία η διοίκηση της Phillip Morris, εγκαινιάζοντας παράλληλα μια νέα εποχή για το μέλλον της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας. Ο πολυεθνικός κολοσσός, προχωρά σε μια επένδυση – σταθμό στη χώρα μας, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, που μεταφράζεται στη δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία το ελληνικό επιχειρείν μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή επιχειρηματική «σκακιέρα».

Αφουγκραζόμενη τη στροφή 1,1 δισ εκατομμυρίων καπνιστών που επιθυμούν να απαλλαγούν από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου, προβαίνει σε μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από 1,4 εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, έπειτα από 85 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά, η δέσμευση της εταιρείας είναι να προχωράει μπροστά και να κάνει το χρέος της στα δύσκολα, βάζοντας το δικό της λιθαράκι για ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την έλευση μιας εποχής απαλλαγμένης από τον καπνό του τσιγάρου, υπογραμμίζοντας παράλληλα το ρίσκο που ανέλαβε η διοίκηση του πολυεθνικού κολοσσού να επενδύσει στη δημιουργία ενός συστήματος θέρμανσης – και όχι καύσης -του καπνού που δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. «Η νέα επένδυση αφορά στο χτίσιμο τριών νέων κτιρίων στον Ασπρόπυργο. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει σε 10 μήνες από σήμερα και θα ανέρχεται σε 20 δισ. ράβδους καπνού που θα παράγονται στη χώρα μας και θα εξάγονται σε 30 χώρες του εξωτερικού, θέτοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων» ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης, προσθέτοντας πως οι μηχανές έχουν παραγγελθεί και θα εγκατασταθούν τον προσεχή Οκτώβρη.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.

«Πέρα από τον ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία, η επένδυση δίνει μία ανάσα αισιοδοξίας στην κοινωνία. Είναι ένα καλό νέο για τη χώρα. Είναι μία επένδυση, που σημαίνει ότι υπάρχει μέλλον. Ότι η προοπτική ανάπτυξης είναι εφικτή. Η Παπαστράτος βάζει πλάτη για τη χώρα και δείχνει ότι μπορούμε στην Ελλάδα να φτιάξουμε μέλλον με ευθύνη, αμεσότητα, και απτό αποτύπωμα» ανέφερε επίσης.

Κληθείς να απαντήσει για ποιο λόγο η επένδυση αποφασίστηκε να γίνει στην Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε: «Είναι μία επιλογή, την οποία παλέψαμε με την καρδιά και την ψυχή μας για να κερδίσουμε. Βάλαμε προσεκτικό σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και δέσμευση για να πετύχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Ανταγωνιστήκαμε στο πλαίσιο του μεγάλου ομίλου της Philip Morris International και κερδίσαμε το στοίχημα αυτής της επένδυσης ανάμεσα σε άλλες, τυπικά προφανέστερες επιλογές, με χαμηλότερο εργατικό και φορολογικό κόστος. Καταφέραμε, η Ελλάδα να γίνει το τρίτο κέντρο διεθνώς -μετά την Ελβετία και την Ιταλία- για την παραγωγή προϊόντων καπνού νέας γενιάς. Και καταφέραμε να φέρουμε στη χώρα νέα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να δανειστούμε από τις τράπεζες».

Άμεση υλοποίηση

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση να ξεχωρίζει είναι η άμεση υλοποίησή της. Η παραγωγή θα ξεκινήσει σε 10 μήνες από σήμερα, ενώ έχουν, ήδη, ξεκινήσει οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων για τρία νέα κτιρία στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. Οι εργασίες για την κατασκευή τους ξεκινούν άμεσα και οι πρώτες νέες μηχανές θα τοποθετηθούν το φθινόπωρο. Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχουν δύο νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και συνολικά δέκα νέες γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού HEETS με τρεις μηχανές η κάθε μία, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα, στον Ασπρόπυργο, να παράγονται από την Παπαστράτος 20 δισεκατομμύρια HEETS τον χρόνο. Κάθε ράβδος καπνού θα περιέχει σημαντικό ποσοστό ελληνικών ανατολικών καπνών. Από τον Ιανουάριο του 2018 οι ράβδοι καπνού HEETS για το IQOS, φτιαγμένοι στην Ελλάδα, θα φτάνουν σε περισσότερες από 30 αγορές όλου του κόσμου.

Η επένδυση της Παπαστράτος υποστηρίζει το μέλλον της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας. «Με την επένδυση αυτή θα συνεχίσουμε να απορροφούμε και να εξάγουμε τα ελληνικά ανατολικά καπνά σε όλον τον κόσμο. Το κάθε HEET στο χαρμάνι του έχει και ελληνικά ανατολικά καπνά. Έτσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών που εξαρτώνται από την καπνοκαλλιέργεια», τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης.

Ο αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Ιάκωβος Καργαρώτος.
Ο αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Ιάκωβος Καργαρώτος.
Ο αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Ιάκωβος Καργαρώτος.

Επενδύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ

Από το 2003 η Phillip Morris International έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 700 εκατ ευρώ στη χώρα μας αναγνωρίζοντας τα υψηλής ποιότητας καπνά και τη σημαντική γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Σύμφωνα δε με τον κ. Χαρπαντίδη, η κίνηση «ματ» από τη μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών προϊόντων στον κόσμο θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας αλυσίδας καινοτομίας με πολλαπλά οφέλη για την εγχώρια οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

«Η προσέλκυση νέων επενδύσεων παραμένει ευσεβής πόθος. Εμείς πάμε κόντρα στο ρεύμα και πιστεύουμε ότι η στρατηγική μας θα αποτελέσει πρόσκληση για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα. Μιλάμε για ένα από τα ελάχιστα κέντρα παραγωγής στον κόσμο που θα παράγει αυτά τα καινοτομικά προϊόντα και αυτό από μόνο του μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και να είμαστε αισιόδοξοι».

Στο εργοστάσιο της Παπαστράτος παράγονται σήμερα 12 δισεκατομμύρια τόνοι συμβατικών τσιγάρων, τα οποία σταδιακά θα αντικατασταθούν από τα «τσιγάρα του μέλλοντος».

Ήδη το σύστημα IQOS , το οποίο ξεκίνησε από την Ιαπωνία, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζήτηση να καταγράφεται στις αναπτυγμένες οικονομίες. Το IQOS αποτελεί το αποτέλεσμα ερευνών και επενδύσεων ύψους 3 δισ. δολαρίων, και συνιστά για τη διοίκηση της Phillip Morris International το μέλλον του καπνίσματος. Μάλιστα ο στόχος που έχει τεθεί για το 2017 είναι να κυκλοφορήσει το προϊόν σε 35 χώρες.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την τεκμηρίωση της δυνατότητας μειωμένου κινδύνου του IQOS είναι πολύ ενθαρρυντικά και η εταιρία διαθέτει ελεύθερα την επιστημονική μεθοδολογία της και τα ευρήματά της για ανεξάρτητο έλεγχο και επαλήθευση από τρίτους.