Τι σημαίνει ότι η Alibaba έφτασε τα 14 δισ. δολάρια σε μια μέρα

Τι σημαίνει ότι η Alibaba έφτασε τα 14 δισ. δολάρια σε μια μέρα

Οι απίστευτες πωλήσεις τις εταιρείας και πόσα μένουν στο ταμείο του κινεζικού κολοσσού.

Οι πωλήσεις της Alibaba ξεπέρασαν τα 14 δισ δολάρια στις πρώτες 12 ώρες της ημέρας των Ανύπαντρων στην Κίνα (Single’s Day), σπάζοντας έτσι το ρεκόρ της ίδιας της εταιρείας. Υπολογίζεται ότι προϊόντα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων αγοράστηκαν μέσα στα πρώτα οκτώ λεπτά (!).

Επίσης, μέσα την πρώτη ώρα, το site του γιγαντιαίου ομίλου ηλεκτρονικών αγορών Alibaba, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο πάμπλουτος Τζακ Μα, πούλησε πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστο όγκο εμπορεύματος.

Σύμφωνα με το τμήμα πωλήσεων υπήρξε άνοδος 54% σε σχέση με το 2014, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές ο όγκος πωλήσεων (gross merchandise volume – GMV) που χρησιμοποιείται σαν δείκτης από εταιρείες όπως η Alibaba και η Amazon δεν δείχνει πάντα την πραγματική εικόνα. Για παράδειγμα δεν υπολογίζει τις επιστροφές ή τις περιπτώσεις που οι παραγγελίες επιστρέφονται, κάτι που σημαίνει ότι οι πραγματικές πωλήσεις μπορεί να είναι χαμηλότερες.

Για παράδειγμα ένας πελάτης αφού πληρώσει 300 δολάρια για τρία ζευγάρια παπούτσια, τελικά αποφασίζει ότι του αρέσει μόνο το ένα και επιστρέφει τα άλλα. Η συναλλαγή τελικά είναι στα 100 δολάρια αλλά σε όρους GMV καταγράφονται τα 300 δολάρια.

Πάντως όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Alibaba οι επιστροφές είναι ελάχιστες.

Επίσης τα 14 δισ. δολάρια GMV δεν μεταφράζονται σε 14 δισ. δολάρια πωλήσεις, καθώς τα καθαρά έσοδα για την εταιρεία είναι η προμήθεια που παίρνει όταν κάποιος αγοράζει ένα προϊόν από το online shop της.

Η Κίνα πάντως θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα ανερχόμενες αγορές του διαδικτύου. Η αξία της αγοράς υπολογίζεται στα 210 δις. δολάρια το 2012 και αναμένεται να φτάσει τα 650 δις. δολάρια μέχρι το 2020 σύμφωνα με τη McKinsey.