Τι σκοπεύει να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ αν χάσει τις εκλογές

Τι σκοπεύει να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ αν χάσει τις εκλογές
Real estate tycoon Donald Trump participates in the first Republican presidential primary debate on August 6, 2015 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. AFP PHOTO / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Θα επιστρέψει στο αγαπημένο του άθλημα, το γκολφ, και στη διοργάνωση διαγωνισμών ομορφιάς; Θα γυρίσει άλλη μια σεζόν του The Apprentice;

του Μάθιου Ίνγκραμ

Ανάλογα με το ποιες δημοσκοπήσεις πιστεύετε, φαίνεται ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον πρόκειται στις εκλογές είτε να σαρώσει, είτε να κερδίσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ με μικρή διαφορά. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι η Κλίντον μάλλον θα είναι η νικήτρια των εκλογών.

Τι θα κάνει λοιπόν ο Τραμπ αν και εφόσον χάσει τις εκλογές;

Σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές, ο επιχειρηματίας στον κλάδο των ακινήτων έχει κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό του. Λένε, δηλαδή, ότι θα ήθελε να στήσει ένα δικό του, δεξιών ιδεών μέσο ενημέρωσης, ένα κανάλι καλωδιακής τηλεόρασης και μια πλατφόρμα ψηφιακών μέσων βασισμένα στο brand του Τραμπ – κάτι σαν συνδυασμός Fox News και Breitbart News.

Οι φήμες για ένα τέτοιο σχέδιο ξεφύτρωσαν για πρώτη φορά από ένα κείμενο του Vanity Fair τον Ιούνιο, που ανέφερε ότι ο Τραμπ είχε συζητήσει αυτά τα σχέδια τόσο με την κόρη του Ιβάνκα όσο και με τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ, ιδιοκτήτη και εκδότη του περιοδικού Observer, ο οποίος συμβουλεύει τον Τραμπ πάνω σε ζητήματα μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με μια πηγή, η άποψη που κυριαρχεί στο στρατόπεδο του Τραμπ είναι ότι «είτε κερδίσουμε, είτε χάσουμε, κάτι σημαντικό συμβαίνει εδώ. Έχουμε κινητοποιήσει μια βάση του πληθυσμού που δεν είχε φωνή εδώ και πολύ καιρό». Ο Τραμπ έχει επαινεθεί από πολλούς για τη χρήση κοινωνικών μέσων όπως το Twitter με στόχο την επικοινωνία με τη βάση των θαυμαστών του.

Σημειώστε ότι από την ημέρα που κυκλοφόρησαν αυτές οι φήμες, η εκστρατεία του Τραμπ έχει προβεί σε κάποιες κινήσεις που δείχνουν ότι ίσως πράγματι ο ίδιος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Fox News, Ρότζερ Άιλς, λέγεται ότι τώρα συμβουλεύει τον Τραμπ πάνω σε ζητήματα επικοινωνιακής στρατηγικής. Επίσης, ο Τραμπ μόλις προσέλαβε τον πρώην πρόεδρο του Breitbart, Στιβ Μπάνον, ως επικεφαλής της εκστρατείας του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο επέκτασης του brand του Τραμπ, και μια συζήτηση που πηγαίνει πέρα από τις εκλογές του Νοεμβρίου» αναφέρει ο Κουρτ Μπαρτέλα, πρώην εκπρόσωπος τύπου του Breitbart.