Tί θα απογίνει η Berkshire Hathaway μετά τον Μπάφετ

Tί θα απογίνει η Berkshire Hathaway μετά τον Μπάφετ
Photo:

Θα συνεχίσει o αμερικανικός κολοσσός να παράγει «χρυσό» μετά την αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή;

O Γουάρεν Μπάφετ μπορεί να έχει το «άγγιγμα του Μίδα», ωστόσο η Berkshire Hathaway μπορεί να συνεχίσει να παράγει «χρυσό» για τους επενδυτές της, όταν ο ίδιος αποχωρήσει.

Σύμφωνα με έρευνα της ερευνητικής εταιρείας επενδύσεων, Morningstar, η οποία δημοσιεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου και καθησύχαζε όσους ανησυχούσαν μέχρι σήμερα για το τι θα απογίνει η Berkshire όταν ο 86χρονος Μπάφετ και ο 92 ετών συνεργάτης του Charlie Munger, αποχωρήσουν μια και καλή από τον έλεγχο της εταιρείας.

«Το κλειδί της επιτυχίας της Berkshire Hathaway όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η ικανότητα του Μπάφετ όχι μόνο να βρίσκει τρόπους ώστε τα περίσσεια κεφάλαια της εταιρείας να διατηρούνται, αλλά και να δίνει ιδιαίτερη προσοχή όταν επρόκειτο να αγοράσει κάποια επιχείρηση», έγραψε στην έρευνα ο Greggory Warren, ανώτερος αναλυτής μετοχών της Morningstar, προσθέτοντας ότι «η κουλτούρα της αυτονομίας  της διαχείρισης και της επιχειρηματικότητας έχει σε μεγάλο βαθμό θεσμοθετηθεί από την Berkshire».

Άλλωστε ο Todd Combs και ο Τεντ Weschler, διαχειριστές επενδύσεων του Μπάφερ , είναι επίσης εξαιρετικά ανεξάρτητοι , όταν πρόκειται για την επιλογή μετοχών. Μάλιστα, ο κάθε ένας διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο το οποίο αγγίζει τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια της Berkshire.

Από την πλευρά του, ο Μπάφετ δεν έχει δηλώσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος CEO της εταιρείας, καθώς κατά την άποψή του, αυτή η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Berkshire προκειμένου το αποτέλεσμα να τους ικανοποιήσει όλους. Οι πιο πιθανοί όμως διάδοχοι του Μπάφετ, φαίνεται να είναι ο Ajit Jain ή ο Greg Abel, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι στον τομέα χρησιμότητας της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Berkshire Hathaway αυξήθηκαν το 2016 κατά 14,6%, νικώντας για ακόμη μια φορά το δείκτη S & P 500 κατά 6,8%.