Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν κάποιος παραλείψει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του COVID

Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν κάποιος παραλείψει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του COVID
epa08905679 A vaccination is prepared at the University Clinic in Frankfurt, Germany 27 December 2020, prior to the administration of 150 Corona vaccinations. The EU is launching a co-ordinated vaccine rollout to fight Covid-19, as the Pfizer-BioNTech vaccine has been delivered to all 27 member states. EPA/ANDREAS ARNOLD / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του David Z. Morris

Η επιτυχία του τεράστιου προγράμματος εμβολιασμού κατά του COVID-19 στις ΗΠΑ εξαρτάται τώρα από τους ανθρώπους που λαμβάνουν δύο δόσεις, σε διάστημα από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να μην κάνουν τη δεύτερη δόση, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της μέγιστης ανοσίας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, επικεντρώθηκε σε ένα εμβόλιο για την πρόληψη της ιογενούς κατάστασης του δέρματος που είναι γνωστή ως έρπητας ζωστήρας. Διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς δεν έκανε τη δεύτερη δόση εντός έξι μηνών από την αρχική.

Οι παραλήπτες των δύο εμβολίων κατά του COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χρήση ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν την ανοσοποίηση από αυτούς της μελέτης, για λόγους που περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο αντιληπτό κίνδυνο για την υγεία τους εάν δεν το κάνουν. Ωστόσο, οι συγγραφείς της νέας μελέτης προειδοποιούν ότι πολλά από τα εμπόδια θα είναι κοινά: όχι μόνο η αμέλεια των ασθενών, αλλά και η φτώχεια, η ηλικία και η απομόνωση.

Ένας μεγάλος αριθμός ατελών εμβολιασμών θα μπορούσε να δυσκολέψει την εξάλειψη του κορονοϊού και τον τερματισμό της πανδημίας, η οποία εξαπλώνεται εκτός ελέγχου στις περισσότερες πολιτείες. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και νοσηλείες.

Ακόμα χειρότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά συνέπειας για τον έρπητα ζωστήρα ήταν πολύ χαμηλότερα για ορισμένες ομάδες. Μόνο το 58% των Ισπανόφωνων ασθενών, το 61% των Μαύρων ασθενών και το 69% των Ασιατών ασθενών έκαναν τη δεύτερη δόση. Εντωμεταξύ, μόνο το 64% των ασθενών με χαμηλό εισόδημα και το 66% των ασθενών με αναπηρία επέστρεψαν για τη δεύτερη δόση τους.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του Shingrix, του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα, και των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Προφανώς, ενώ ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρός και ακόμη και εξουθενωτικός, σπάνια απειλεί τη ζωή. Και με τον κορονοϊό στις ειδήσεις κάθε μέρα, θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για τους ασθενείς απλώς να ξεχάσουν τη δεύτερη δόση τους.

Ένας άλλος παράγοντας που δείχνει υψηλότερα ποσοστά δεύτερης δόσης για τα εμβόλια κατά του COVID είναι ο χρόνος. Οι ασθενείς θα μπορούσαν να περιμένουν έως και έξι μήνες για τη δεύτερη δόση του Shingrix, αλλά και τα δύο εμβόλια κατά του COVID που χορηγούνται επί του παρόντος – ένα από τη Moderna και ένα άλλο από τις Pfizer & BioNTech – χρειάζονται μια δεύτερη δόση εντός τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν αρκετοί άνθρωποι δεν κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί το επίπεδο ανοσίας που απαιτείται σε όλο τον πληθυσμό για να σταματήσει η μετάδοση του ιού και να τερματιστεί η πανδημία.