Τι θα γίνουν τα χρήματα από το πρόστιμο ύψους 4,3 δισ. ευρώ της Google

Τι θα γίνουν τα χρήματα από το πρόστιμο ύψους 4,3 δισ. ευρώ της Google
A neon Google logo is seen as employees work at the new Google office in Toronto, in this file photo from November 13, 2012. Search giant Google Inc is expected to report higher revenue and profit for the March quarter, though the strong dollar is likely to weigh on results, industry analysts say. Wall Street projects Google to report $17.5 billion in revenue and earnings per share of $5.29, according to analysts polled by Thomson Reuters. REUTERS/Mark Blinch/Files

Η Google έχει τυπικά διορία τριών μηνών να καταβάλλει τα χρήματα στην Ε.Ε.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε την Τετάρτη πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ στη Google για αθέμιτες πρακτικές εις βάρος των ανταγωνιστών της, το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ για παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό των 4,3 δισ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στα 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν πέρυσι στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, λόγω της αθέμιτης χρήσης της κυρίαρχης μηχανής αναζήτησης «Google Search» υπέρ των δικών του υπηρεσιών διαδικτυακών αγορών.

Οι ποινές αυτές έχουν προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδράσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για «αθόρυβο εμπορικό πόλεμο».  Την Πέμπτη Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε κατά της Κομισιόν για το πρόστιμο-μαμούθ, λέγοντας πως αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ.

Η τιμωρία μεγάλων πολυεθνικών για παραβίαση κανονισμών εις βάρος του καταναλωτή είναι κάτι που κατά κανόνα ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αλλά πέρα από τις ηχηρές ποινές που επιβάλλονται σε κολοσσούς όπως η Google, οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν και κάτι που συνήθως περνάει στα «ψιλά γράμματα» της ενημέρωσης.

Στις περισσότερες συνεντεύξεις τύπου που ακολουθούν μια απόφαση επιβολής προστίμου, ο εκάστοτε Επίτροπος Ανταγωνισμού ενημερώνει το κοινό και πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα. Το ίδιο έκανε και την Τετάρτη η κα. Βεστάγκερ, η οποία ανέφερε ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. «χρησιμοποιώντας την ίδια κλείδα με αυτή της συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

Είναι κάτι που προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό νόμο περί ανταγωνισμού, όπου σημειώνεται ότι «ένα πρόστιμο που πληρώνεται με βάση τους όρους αυτής της ενότητας πρέπει να καταβληθεί στο Ταμείο Εθνικών Πόρων όπως αναφέρεται στην ενότητα 213 του Συντάγματος». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού δεν έχουν την διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα, τα οποία κατευθύνονται στον κοινό προϋπολογισμό των 28.

Ο κοινός προϋπολογισμός βασίζεται σε δύο πηγές χρηματοδότησης. H πρώτη πηγή είναι αυτή των «ιδίων πόρων» και περιλαμβάνει τα έσοδα από δασμούς, ΦΠΑ και τις συνεισφορές των μελών με βάση το ΑΕΠ τους. Η δεύτερη πηγή είναι αυτή των «άλλων εσόδων» και περιλαμβάνει τους φόρους στα εισοδήματα του προσωπικού της Ε.Ε., τις συνεισφορές κρατών εκτός Ε.Ε. σε διάφορα προγράμματα και τα πρόστιμα από τις αρχές ανταγωνισμού.

Όπως προκύπτει από όσα αναφέρει η ίδια η Κομισιόν στην ιστοσελίδα της, τα «άλλα έσοδα» καλύπτουν κατά μέσο όρο περίπου το 5% του κοινοτικού προϋπολογισμού, με τα πρόστιμα για μονοπωλιακές πρακτικές να αντιστοιχούν στο μισό από το ποσοστό αυτό. Στην περίπτωση της Google, τα 4,3 δισ. ευρώ που καλείται να πληρώσει, είναι περισσότερα από την συνεισφορά που καταβάλλει η πλειονότητα των κρατών μελών στον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, το 2015 μόλις έξι κράτη συνεισέφεραν πάνω από 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και το ένα από αυτά ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Google έχει τυπικά διορία τριών μηνών να καταβάλλει τα χρήματα στην Ε.Ε., αλλά στην πραγματικότητα αυτό που κατά πάσα πιθανότατα θα συμβεί είναι πως θα τα τοποθετηθούν σε ένα ειδικό λογαριασμό και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εφέσεων. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να λήξει το 2020, αλλά μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η απόφαση που είχε ληφθεί κατά της Intel το 2009 πρέπει να επιστραφεί στη δικαιοσύνη και να επανεξεταστεί περίπου μια δεκαετία μετά την επιβολή του αρχικού προστίμου. Οπότε μπορούμε να αναμένουμε ότι οι δικηγόροι της Google θα επιδιώξουν μια μακρά δικαστική μάχη.