Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Τσίπρα προς τους εταίρους

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Τσίπρα προς τους εταίρους

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της χθεσινής «μίνι – Συνόδου».

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της χθεσινής πολύωρης συνάντησης κορυφής για την Ελλάδα, εξέφρασε, μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Σημειώσαμε χθες ένα σημαντικό βήμα, ένα θετικό βήμα και είμαστε ευχαριστημένοι ως κυβέρνηση γι αυτά τα οποία διαμήφθηκαν χθες το βράδυ και στη σύνοδο κορυφής αλλά και στη συνάντηση που είχαμε, τη λεγόμενη 7μερή συνάντηση. Προφανώς δεν είναι το τελικό βήμα» σημείωσε.

Διευκρινίζοντας περαιτέρω το φάσμα των μεταρρυθμίσεων εκτίμησε ότι «επειδή ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης και στο παρελθόν είχε στείλει επιστολή με μεταρρυθμίσεις προς το Eurogroup, θα κινηθούν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση και αυτές οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση».

Και πρόσθεσε: «Θα πιάνουν έτσι και τους τομείς της φοροδιαφυγής και γενικότερα της φορολογίας αλλά και θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουν να κάνουν και με τη δημόσια διοίκηση και τη διαφάνεια και τη διαφθορά και την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος και την ενθάρρυνση επενδύσεων και που θα έχουν να κάνουν και με την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, είναι ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων».

Διαβάστε ακόμη: Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «δεν θα υπάρχει κανένα υφεσιακό μέτρο στη λίστα αυτή των μεταρρυθμίσεων», ενώ απέρριψε κατηγορηματικά την επιβολή νέων φόρων ή την αύξηση ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες, λέγοντας: «δεν κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Επί της ουσίας, είπε ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αυτό που θέλουν οι εταίροι από εμάς μέσα σε μια εβδομάδα είναι να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και ένα χρονοδιάγραμμα και να το παρουσιάσουμε στους εταίρους στο Eurogroup όταν αυτό λάβει χώρα».

Σχετικά με το πότε θα ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Αυτό το οποίο συζητήθηκε είναι ότι με την υποβολή των μεταρρυθμίσεων με έναν σαφή και αναλυτικό τρόπο προς το Eurogroup όταν οριστεί η ημερομηνία, τότε στην ουσία θα ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία. Τώρα δεν ξέρω ακριβώς γιατί εμείς έχουμε σκοπό να νομοθετήσουμε πολύ γρήγορα μετά το Eurogroup όλα αυτά τα μέτρα».

Στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των τεχνικών κλιμακίων που πλεόν στην Αθήνα θα περιορίζεται στην συλλογή στοιχείων και όχι σε έλεγχο. «Στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος, αυτό που φαίνεται είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην Αθήνα για να πάρουν στοιχεία και οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών ζητημάτων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες και αποσαφηνίζεται και ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων που έρχονται στην Αθήνα. Δηλαδή στην ουσία συλλογή στοιχείων. Το λέει το κοινό ανακοινωθέν» επισήμανε.

Ρευστότητα μόνο με μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα της Ευρώπης στην Ελλάδα

Τέλος, αναφέρθηκε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ποσό που θα ανακοινώσει ο Ζ. Γιούνκερ πιθανότατα σήμερα για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. «Είναι ένα σημαντικό πόσο το οποίο δεν συνδέεται με την χρηματοδότηση την υπόλοιπη της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα ξεχωριστό πακέτο για το οποίο δεσμεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κ. Γιούνκερ ότι θα χρημαρτοδοτήσει δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι είναι μέσα στις προθέσεις του πρόεδρου της Κομισιόν να γίνει σήμερα η ανακοίνωση και να γίνει άμεσα εφαρμοστέο ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για ζήτημα κατανόησης της κατάστασης και των κοινωνικών επιπτώσεων από αυτή την πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ