Τι θα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πακέτο φοροελαφρύνσεων φαίνεται να επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Καθημερινές είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για τις καθιερωμένες εξαγγελίες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το πακέτο των φοροελαφρύνσεων σε μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και η  διόρθωση άδικων μέτρων που δεν έφεραν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται, σύμφωνα με τις δεσμέυσεις  του, να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Ημερησίας, τα δέκα μέτρα του «κοινωνικού» πακέτου που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι τα παρακάτω:

1. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα: Η μείωση του φόρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αφού οι αλλαγές πρέπει να ισχύσουν από τις 15 Οκτωβρίου. Στα σενάρια είναι η μείωση του ΕΦΚ κατά 10% – 20%.

2. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η ισχύς του μέτρου λήγει στο τέλος του 2014, η τρόικα επιμένει να διατηρηθεί τουλάχιστον και το 2015, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση κατά 50% των συντελεστών και αύξηση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ που εφαρμόζεται για την ειδική εισφορά.

3. Επιχειρηματικά κέρδη. Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 26% – 33%, σήμερα, στο 15%.

4. Σταδιακή αποκλιμάκωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33%.

5. ΦΠΑ στην εστίαση. Δεδομένη πρέπει να θεωρείαι η διατήρηση και μετά το τέλος του 2014 της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση. Επίσης ο Αντ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει και σταδιακή μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 12%, με τα σενάρια να προβλέπουν σε πρώση φάση τη μείωσή του στο 18% – 19%.

6. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα.

7. Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα.

8. Αύξηση του πλαφόν 5% που ισχύει για την έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα.

9. Μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από 32% σε 30%.

10. Αύξηση στο αφορολόγητο όριο από τις 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στις 11.500

Πηγή: Ημερησία

Διαβάστε ακόμη:

Τι θα συζητήσουν αύριο οι Σαμαράς και Βενιζέλος

Τι προσπαθεί να αλλάξει η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ